Čubrilović: Povelje na osnovu zasluga u osnivanju i radu skupštine

Srna
Čubrilović: Povelje na osnovu zasluga u osnivanju i radu skupštine

Banjaluka - Narodna skupština Republike Srpske saopštila je danas da je odluka o dodjeli povelja povodom 25 godina ove institucije donesena na osnovu zasluga koje su pojedinci i organizacije imali u njenom osnivanju i radu.

Reagujući na krivične prijave, koje je protiv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića i članova Organizacionog odbor za obilježavanje 25 godina Narodne skupštine, podnijela Fondacija "Istina, pravda i pomirenje" iz Tuzle, iz parlamenta ističu da se ono za šta su dodijeljene povelje dogodilo mnogo prije izbijanja ratnih sukoba u BiH, a to je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH, 24. oktobra 1991. godine.


U saopštenju se podsjeća da prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić još nije pravosnažno osuđen u Haškom tribunalu.

"Bivši potpredsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik odslužili su kaznu, a ono što posebno želimo da naglasimo to je da niko od njih nije osuđen za ulogu koju su imali u osnivanju Narodne skupštine za šta su im dodijeljene povelje", navodi se u saopštenju.

Odbor za obilježavanje 25 godina Narodne skupštine dodjeljivanjem povelja nije imao namjeru bilo koga da uvrijedi.

"I ovom prilikom osuđujemo sve počinioce ratnih zločina, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Osuđujemo i tražimo da se procesuiraju i odgovorni za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Tuzli 15. maja 1991. godine", dodaje se u saopštenju.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske smatraju da svi u BiH moraju jednako da odgovaraju za počinjeni ratni zločin.

"Zato od Fondacije žIstina, pravda i pomirenjež očekujemo da ispune program naveden u svom nazivu i zbog istine, pravde i pomirenja uskoro podnesu krivične prijave protiv odgovornih za zločin počinjen u gradu u kojem je i njihovo sjedište – Tuzli nad vojnicima JNA na Brčanskoj malti u trenutku kada su se povlačili iz grada", navodi se u saopštenju.

Odluku o dodjeli povelja povodom 25 godina Narodne skupštine donio je Odbor za obilježavanje koji su činili svi dosadašnji predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske, aktuelni potpredsjednici Narodne skupštine, osim Senada Bratića koji je istupio iz Odbora, te šefovi klubova parlamentarnih političkih stranaka aktuelnog saziva, osim šefa Kluba poslanika Koalicije "Domovina".

Fondacija "Istina, pravda i pomirenje" iz Tuzle navela je da je krivičnu prijavu podnijela jer su povelje dodijeljene Karadžiću, Plavšićevoj i Krajišniku koji su osuđeni u Haškom tribunalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana