Čubrilović: Potrebne promjene Ustava

Srna
Čubrilović: Potrebne promjene Ustava

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je potrebno izmijeniti Ustav kada je riječ o pitanjima koja godinama blokira Klub Bošnjaka u Vijeću naroda, a to je proglašenje glavnog grada Republike i ukidanje smrtne kazne.

“U svim izvještajima Savjeta Evrope navodi se da Republika Srpska nije ispunila uslov ukidanja smrtne kazne, a mi se suočavamo sa apsurdnom blokadom Kluba Bošnjaka, iako to pitanje ne zadire ni u čiji vitalni nacionalni interes”, rekao je Čubrilović za “Večernje novosti”.

On je dodao da je to politika u kojoj se zloupotrebljava institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Imajući u vidu stavove bošnjačkih političara da ne prihvataju promjene Ustava i preispitivanje pozicije Vijeća naroda, Čubrilović je rekao da je teško očekivati da to i prihvate, ali da nije nemoguće da se obezbijedi većina glasova u Klubu Bošnjaka.

“To je moguće ako i oni shvate da treba da Ustav uskladimo sa obavezama koje smo preuzeli kao članica Savjeta Evrope”, istakao je Čubrilović.

Govoreći o opoziciji u Srpskoj, on je rekao da je dobra opozicija uvijek korisna, jer je korektiv društva, ali da ona nije bila takva u prošlom sazivu Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana