Čubrilović: Postoji pravna osnova za održavanje republičkog referenduma

Srna
Čubrilović: Postoji pravna osnova za održavanje republičkog referenduma

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da nedvosmisleno postoji pravna osnova, i ustavna i zakonska, za organizovanje i održavanje republičkog referenduma zakazanog za 25. septembar.

Komentarišući osporavanja prava Srpske da postupa u skladu sa odlukom Narodne skupštine o održavanju referenduma u vezi sa Danom Republike, Čubrilović je naveo da je neosporno uporište za održavanje referenduma u članu 70. i 77. Ustava Republike Srpske i u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi.

On je ocijenio da je očuvanje i zaštita prava, ustavnih i zakonskih ovlašćenja Srpske, najdirektnije zasnovano na međunarodnom i unutrašnjem pravu, imajući ustavnu i zakonsku osnovu i političku opravdanost održavanja referenduma, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

"Referendum o Danu Republike ni na koji način ne derogira odluku Ustavnog suda BiH. Referendum se koristi kao jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja i provjere političke volje građana, bez nacionalne pripadnosti i diskriminacije", poručio je Čubrilović.

Referendum, dodao je on, ne ugrožava ustavnopravni okvir zemlje i društva, niti integritet i suverenitet BiH.

"Činjenica je da sve prisutnija osporavanja prava Republike Srpske od političkih lidera bošnjačkog naroda ne vode stabilizaciji i jačanju međusobnog povjerenja u BiH", istakao je Čubrilović.

On je pojasnio da je takav odnos direktno osporavanje legaliteta i legitimiteta i Republike Srpske i prava održavanja referenduma o Danu Republike.

"Osporavanje prava na referendum zlonamjerno je motivisano i produkuje krizu, stvara strah, međunacionalno i međureligijsko nepovjerenje, s namjerom neopravdanog uvjeravanja u stanje koje može nastati odlaskom visokog predstavnika", smatra Čubrilović.

On je rekao da se zato i upućuju pozivi za upotrebu takozvanih bonskih ovlašćenja, za ucjene i pritisak od OHR-a, što je u osnovi samo korak nazad na putu evropskih integracija i pozitivnih rezultata reformskih procesa i nastojanja da se unaprijedi organizacija i funkcionisanje BiH.

Čubrilović je poručio da Republika Srpska kao trajna ustavna i politička kategorija, sa statusom državotvorne jednice u BiH, ne može i nikada neće ukinuti 9. januar kao Dan Republike i trajno će ga obilježavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana