Čubrilović: Parlamenti da preuzmu dio odgovornosti

Srna
Čubrilović: Parlamenti da preuzmu dio odgovornosti

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da parlamenti u BiH treba da preuzmu svoj dio odgovornosti za provođenje Izjave o principima pristupanja BiH EU, koju je Narodna skupština Srpske ranije jednoglasno prihvatila.

Čubrilović je, u razgovoru sa češkim ambasadorom u BiH Jakubom Skalnikom, istakao da su vlasti Srpske krenule u realizaciju evropske izjave usvajanjem više nacrta reformskih zakona, orijentisanih na olakšavanje poslovanja, te najavio da će i na narednoj redovnoj sjednici Narodne skupštine, sredinom aprila, biti razmatran drugi set reformskih zakona.

On je izrazio spremnost da se, nakon očekivanog konstituisanja vlasti u Federaciji BiH, organizuje sastanak rukovodstva entitetskih parlamenta da bi bilo usaglašeno djelovanje u vezi sa ispunjavanjem prinicipa iz evropske izjave.

Čubrilović je ukazao na neargumentovanu političku opstrukciju od Hrvatske, kao članice EU, kada je riječ o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške kao najprometnijeg graničnog prelaza, što otežava saobraćajnu povezanost Republike Srpske i BiH sa zemljama EU, saopšteno je iz kabineta predsjednika parlamenta Srpske.

Skalnik je najavio da će Češka zadržati prijateljski kurs prema Republici Srpskoj i BiH, ističući da će, s ciljem unapređenja saradnje, u BiH uskoro doputovati članovi Odbora za poljoprivredu češkog parlamenta da bi razgovarali sa poslanicima iz resornih parlamentarnih odbora u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana