Čubrilović: Ojačati veze sa srpskom dijasporom u Italiji

Srna
Čubrilović: Ojačati veze sa srpskom dijasporom u Italiji

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas na sastanku sa predstavnicima Saveza Srba u Italiji da će Srpska pomoći u vezi sa organizovanjem što kvalitetnije nastave na srpskom jeziku, kao dopunske nastave za srpsku djecu u Italiji.

Čubrilović je na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević, napomenuo da će Srpska u tome pomoći posredstvom resornih ministarstava i drugih institucija, te zajedno sa Srbijom.


Čubrilović i Malešević razgovarali su danas sa predstavnicima Saveza Srba u Italiji o jačanju veza, posebno sa srpskom dijasporom u regiji Veneto, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Predsjednik Saveza Srba u Italiji Dušan Aleksić rekao je da u Vićenci i Padovi već postoji nastava na srpskom jeziku, ali da je na raspolaganju samo jedan nastavnik srpskog jezika koji je došao uz podršku Kancelarije za dijasporu Vlade Srbije.

"To je nedovoljno, posebno ako se ima u vidu činjenica da učenici u regiji Veneto u sedam gradova uče srpski jezik", istakao je Aleksić.

On je zamolio predstavnike institucija Srpske da pomognu u vezi s angažovanjem još jednog nastavnika srpskog jezika.

Na sastanku je dogovoreno da će Srpska da obezbijedi određeni broj udžbenika za nastavu na srpskom jeziku za djecu koja žive u Italiji.

Sastanak je održan u okviru Prvog foruma dijaspore u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana