Чубриловић: Независни демократски клуб улази у нову владу Српске

Срна
Чубриловић: Независни демократски клуб улази у нову владу Српске

Бањалука - Независни демократски клуб имаће мјесто у новој влади Републике Српске, рекао је члан овог клуба и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Он сматра да доста широко постављена коалиција може да успорава рад извршне власти, јер је у битним питањима потребно тражити широк политички консезус.

"Мислим да ће у овим околностима Влада бити много флексибилнија и да ће се њен састав мијењати много брже у случајевима у којима неки министри не буду могли да прате темпо рада и не остваре адекватне резултате рада", рекао је Чубриловић за "Независне новине".

Чубриловић је навео да Независни демократски клуб, према информацијама са терена, има подршку већине чланства, градских и општинских одбора ДНС-а, као и више од пола одборника ове странке у локалним парламентима.

Говорећи о будућем раду парламента Републике Српске, Чубриловић је напоменуо да је Народна скупштина Републике Српске први парламент у БиХ који је конституисао руководство, те спровео све процедуре и изабрао делегате у Вијеће народа Републике Српске и Дом народа парламента БиХ.

"Народна скупштина и у овом, као и у протеклом мандату, биће најефикаснији парламент у БиХ. Стабилнија скупштинска већина гарантује и појачану експедитивност не само кроз рад на сједницама, него и кроз рад посланика у одборима и скупштинским радним тијелима", истакао је Чубриловић.

Када је ријеч о највећим изазовима који се налазе пред Републиком Српском у наредне четири године, Чубриловић је подсјетио да је ових дана отворен позив НАТО-а за улазак БиХ у МАП и да је то прво озбиљно питање са којим се Република Српска суочава. Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске у октобру прошле године усвојила Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске.

"У Резолуцији је јасно речено да Република Српска доноси одлуку о проглашењу војне неутралности у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума на коме би се донијела коначна одлука о том питању, те да ћемо сваки свој будући статус у било којем савезу ускладити са Србијом као потписницом Дејтонског споразума", појаснио је Чубриловић.

Чубриловић закључује да ово није највећи изазов за Републику Српску, већ како подићи стандард грађана, унаприједити услове живота и зауставити демографски одлив становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана