Чубриловић: Нећемо признати резултате, јер нису вјеродостојни

Срна
Чубриловић: Нећемо признати резултате, јер нису вјеродостојни

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је Срни да органи и институције Српске у складу са скупштинским закључцима неће признати, нити објавити резултате пописа становништва у БиХ, јер нису вјеродостојни и употребљиви.

Чубриловић је истакао да су неприхватљиви резултати пописа становништва у БиХ који нису тачни и да не могу произвести било каква правна дејства у Српској.


"Република Српска ће, у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске, активно користити сва правна, политичка и друга легална средства да би на прихватљив начин биле отклоњене незаконитости у раду заједничких органа и институција, којима се крше уставна, законска начела, витални интерес и угрожава положај и улога Српске у оквиру БиХ", рекао је Чубриловић Срни коментаришући објављивање резлутата пописа становништва у БиХ.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске задужила Владу Српске да по хитном поступку предложи закон о попису становништва, домаћинстава и станова Републике Српске да би Републички завод за статистику могао објавити резултате пописа.

"У овом послу морамо бити сви заједно. Подсјетићу да су у складу са скупштинским закључком представници Владе Српске и Републичког завода за статистику повукли своје чланове из Централног пописног бироа, јер директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић није повукао одлуку о објављивању резлутата пописа у БиХ, коју је данас реализовао", додао је Чубриловић.

Он је нагласио да је јасно да је Јукићева одлука у супротности са Законом о попису, због чега ће БиХ имати незаконите и нетачне пописне податке.

"Већ први резултати пописа говоре у прилог овоме. Све политичке партије у Републици Српској имају консензус у вези са овим питањем и за нас су неприхватљиви нетачни резултати пописа", закључио је Чубриловић.

У БиХ живи 3.531.159 становника, од чега у Републици Српској 1.228.423 или 34,79 одсто, у Федерацији БиХ 2.219.220 или 62,82 одсто и Брчко дистрикту 83.516 или 2,37 одсто, резултати су пописа становништва у БиХ, које је данас објавила Агенција за статистику БиХ, а које не признају органи и институције Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана