Чубриловић: Не може се ни по којој теорији говорити о геноциду у Сребреници

Срна
Чубриловић: Не може се ни по којој теорији говорити о геноциду у Сребреници

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да изјава министра безбједности у Савјету министара БиХ Драгана Мектића у вези са дешавањима у Сребреници није добра порука, те да је потребно држати се званичних ставова Српске, јер је у Сребреници почињен злочин и ни по којој теоретској дефиницији не може се говорити о геноциду.

Чубриловић је истакао да Срби не могу да прихвате то што је неко из свог угла оцијенио као геноцид.

"Уколико је министар Мектић то устврдио, сигурно није на правом путу", рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци, истичући да није прочитао изворну изјаву коју је Мектић дао.

Мектић је изјавио да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници". Он је за јучерашње издање "Вечерњег листа" рекао да "постоје релевантни документи који доказују геноцид у Сребреници и да Срби морају то признати".

"Погледајмо у Њемачкој, опет се њемачки парламент неки дан извинио за холокауст. Ми Срби морамо проћи ту катарзу и признати геноцид. Нико не може злочине, попут оних у Сребреници, радити у моје име. То су радили болесни умови и те особе треба процесуирати", мишљења је Мектић.

ДНС ће подржати одлуке усмјерене на развој Српске

Предсједник Градског одбора ДНС–а Недељко Чубриловић рекао је да ће ова партија у Народној скупштини Републике Српске подржати одлуке усмјерене ка развоју Републике Српске.
Чубриловић, који је и предсједник Народне скупштине Републике Српске, рекао је новинарима у Бањалуци да вјерује да Влада има квалитетна образложења и намјере у вези са задужењима.

Он је истакао је да је ријеч о обезбјеђењу кредитних линија и финансијских средстава за развојне пројекте и инвестиције, без којих се ништа позитивно не може дешавати.

"Увјерен сам да тај новац не иде у буџетску потрошњу, која нема свој поврат. Онако као је програм представљен, мислим да то има смисла", рекао је Чубриловић.

Он је додао да је ДНС дио скупштинске већине, те да подржава Владу која је припремила ову одлуку.

Чубриловић је рекао да има у писаној форми информацију да је Влада Српске због дораде повукла из скупштинске процедуре Нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење.

"Да ли је то урађено због провјере свог става код корисника или код мале привреде – то не могу да потврдим, али сигурно је да ће тај закон угледати свјетлост дана врло брзо", рекао је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана