Čubrilović: Narodna skupština i dalje najefikasnija zakonodavna institucija u BiH

Srna
Čubrilović: Narodna skupština i dalje najefikasnija zakonodavna institucija u BiH

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ističe da je parlament Srpske najefikasnija zakonodavna institucija u BiH, pa i u okruženju, kada je riječ o usvajanju zakonskih akata i tematskih cjelina, te da su u 2017. godini usvojena 53 zakona.

Čubrilović u intervjuu Srni navodi da je Narodna skupština Republike Srpske u 2017. godini održala 11 sjednica, od čega sedam redovnih i četiri posebne, a ukupno je zasjedala 38 dana.

"Kada je riječ o zakonodavnom dijelu, Narodna skupština usvojila je 53 zakona, od čega 42 planirana Programom rada i 12 mimo Programa. U 2017. godini Skupština je realizovala 59 tematskih cjelina", precizira Čubrilović.

Poređenja radi, kaže Čubrilović, Parlamentarna skupština BiH u 2017. godini usvojila je pet zakona i 27 ostalih akta, dok je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio 35 zakona i 20 ostalih akata.

"Narodna skupština Srbije usvojila je 86 zakona i 62 odluke, dok je Hrvatski sabor usvojio 62 zakona i 193 odluke.

I ovi uporedni pokazatelji govore da smo, kada je riječ o radu parlamenata u BiH, ali i u okruženju, imali najbolje rezultate i u 2017, kao i u svim prethodnim godinama", navodi Čubrilović i ocjenjuje da parlament, ipak, može još efikasnije da radi.

Prema njegovom mišljenju, dio poslanika u Narodnoj skupštini je u 2017. godini bio veoma konstruktivan, ali je bilo i onih koji su pokušali da zloupotrebe parlamentarnu demokratiju ulaganjem stalnih prigovora, konstantnih, ponekad i besmislenih ili uvredljivih replika.

"Najbolju ocjenu za njihov rad daće birači, odnosno oni koji su poslanicima dali mandat da u parlamentu zastupaju njihove interese. Vidjećemo kako će i ko od njih dobiti još jedan mandat u Narodnoj skupštini, jer će na opštim izborima svačiji rad, pa i poslanika, doći na ocjenjivanje", poručuje Čubrilović.

On ocjenjuje da nije bilo lako, u političkom, a ni u organizacionom smislu, rukovoditi Narodnom skupštinom, kada se nije znalo ko sutra zastupa koju političku ideju, ali i ko gdje sjedi u plenarnoj sali.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština Republike Srpske održala je sjednice, usvojila zakone i nije dozvolila blokadu u svom radu.

"Lično smatram da je poljuljan ugled onih koji su zviždali i pokušali da blokiraju rad parlamenta.

Ne sporeći nikome legitimno pravo političke borbe, smatram da je opozicija imala lošu procjenu kada je pribjegla tom metodu, jer narod ne voli haos, nered i posebno ne voli kada neko silom pokušava da omogući institucije da funkcionišu", ističe Čubrilović za Srnu.

Komentarišući tvrdnje opozicije da su prekršeni zakoni i Poslovnik o radu Narodne skupštine zbog hitne procedure prilikom usvajanja budžeta Srpske za ovu godinu, Čubrilović objašnjava da nije prekršena nijedna procedura, niti Poslovnik i podsjeća da je od 2008. godine do danas budžet samo dva puta išao u proceduru - prvo u nacrtu, a potom u prijedlogu.

"Mnogo je važnije da su budžet Srpske i ekonomska politika usvojene na vrijeme i da se nije išlo na privremeno finansiranje. Opozicija nije u pravu kada tvrdi da su procedure prekršene", naglašava Čubrilović.

Kada je riječ o posljednjih deset godina, podsjeća on, samo dva puta - i to 2012. i 2016. godine, budžet je u proceduru išao prvo u nacrtu, a po hitnoj proceduri je usvojen 2007, 2010, 2013, 2014. i 2015. godine.

"Nakon ovih statističkih podataka, jasno je da opozicija nije imala adekvatan argument za neučestvovanje u radu Narodne skupštine", smatra Čubrilović.

On napominje da Vlada i Narodna skupština Republike Srpske usaglašavaju program rada na početku godine i da dinamika rada parlamenta, uglavnom, zavisi od tempa izvršne vlasti koja zakonodavcu dostavlja zakone i druge akte.

"Pratili smo tu dinamiku na pravi način i sjednice su zakazivane čim bi dobili dovoljno materijala potrebnih za to", navodi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Saradnju Narodne skupštine sa parlamentima u okruženju Čubrilović ocjenjuje kao odličnu.

"Nedavno sam boravio u parlamentu Mađarske, prije toga u parlamentima italijanskih i austrijskih regija, u parlamentu Sankt Peterburga i mnogim drugim.

Prošlog mjeseca, potpisan je Memorandum o saradnji službi Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodina. Naravno, potrebno je naglasiti izvrsnu saradnju sa Narodnom skupštinom Srbije", istakao je Čubrilović.

On kaže da će Narodna skupština u ovoj godini, koja je i izborna, donositi sistemske zakone i izražava nadu da se politička borba neće na ružan i destruktivan način sa predizbornih skupova prenositi u parlament.

"Postoji stara poslovica koja kaže da onaj ko ima argumente nema potrebu da viče kad govori, a Narodna skupština jeste mjesto u kom se vodi demokratska bitka ukrštanjem argumenata.

Nadam se da će to biti najjače oružje svih učesnika izbora i da ćemo uspješno okončati mandat devetog saziva Narodne skupštine", rekao je Čubrilović u intervjuu Srni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana