Čubrilović: Najveći izazov promjene Ustava

Srna
Čubrilović: Najveći izazov promjene Ustava

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović vjeruje da će Narodna skupština Srpske ostati najefikasniji parlament u BiH i da će joj najveći izazov u narednom mandatu biti najavljene promjene Ustava.

"Prohodnost zakona svakako će biti brža, a mnogo političkih subjekata u skupštinskoj većini ne vidim kao otežavajuću, nego kao olakšavajuću okolnost. To će doprinijeti, nadam se, tome da zakonska rješenja koja donosimo budu što bolja, sadržajnija i primjenjivija. Većina u Narodnoj skupštini, ako je suditi po dvije održane sjednice, je dvotrećinska i veoma stabilna", rekao je Čubrilović za portal "Vijesti.ba".

Kao najveće izazove za Narodnu skupštinu, Čubrilović, osim najavljenih promjena Ustava, vidi i niz reformskih zakona koji će se naći pred poslanicima.

"Posebno ćemo se baviti zakonima koji će poboljšati život naših građana. Kada to kažem, prije svega, mislim na zakonska rješenja koja se odnose na jačanje privrede, poboljšanje demografskih prilika i stvaranje uslova za ostanak mladih", dodao je Čubrilović.

Govoreći o inicijativi za ukidanje Vijeća naroda Republike Srpske, Čubrilović je rekao da je Vijeće u više slučajeva zloupotrebljavalo institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa i kada su u pitanju zakoni i akti niže pravne snage, što je često bilo gubljenje vremena i usporavanje rada parlamenta.

"Da nije tako, ne bismo od marta 2009. godine čekali da Vijeće naroda usvoji amandman na Ustav kojim se ukida smrtna kazna ili definiše glavni grad Republike Srpske. I ne samo to, Klub Bošnjaka blokirao je i amandmane na Ustav Republike Srpske kojim se zabranjuje diskriminacija, obezbjeđuje pravo na pravično suđenje, garantuje privatna i javna svojina i njihova jednaka zaštita, štite ljudska prava, garantuje sloboda izražavanja i slično", istakao je Čubrilović.

On je ocijenio da tim amandmanima nije bio ugrožen ničiji vitalni interes i Klub Bošnjaka je blokirao njihovo donošenje, kako je rekao, iz nekih svojih političkih interesa.

Čubrilović je rekao da nema nijednog razloga za to, osim politikanstva i namjerne opstrukcije zakonodavnog procesa u Republici Srpskoj, te bi zato bilo dobro da Vijeće naroda, ovakvo kakvo je, ne postoji.

Govoreći o formiranju nove partije, nakon njegovog isključivanja iz DNS-a, Čubrilović je rekao da bi Demokratski savez u novoj Vladi trebalo da dobije jednu ministarsku poziciju, ali da još ništa nije konačno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana