Čubrilović: Najbitnije ubrzati ekonomski razvoj

Srna
Čubrilović: Najbitnije ubrzati ekonomski razvoj

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da Strategija EU o proširenju pruža zemljama zapadnog Balkana jasniju perspektivu, ali i ukazuje na brojne izazove i teškoće u integracionim procesima.

"BiH treba da ubrza proces evrointegracija i da zemlje zapadnog Balkana riješe međusobna otvorena pitanja i sporove uz pomoć EU", rekao je Čubrilović na ministarskoj konferenciji "Zapadni Balkan i članstvo u EU: Jača regionalna saradnja s ciljem bržeg procesa evropskih integracija".

On smatra da na planu evrointegracija BiH treba obezbijediti i vladavinu prava, nezavisno pravosuđe i suzbijanje korupcije, uz poštivanje Ustava i zakona.

"U pretpristupnoj fazi neophodno je nastaviti reforme na osnovu vladavine prava, ali cjelovita realizacija ovih reformi moguća je tek zatvaranjem pregovaračkih poglavlja. Stoga, vladavina prava ostaje kao trajni princip u svim fazama evropskih integracija", rekao je Čubrilović.

On je naglasio da zemlje zapadnog Balkana treba da zajednički djeluju na evropskom putu.

"Najvažni aspekt evrointegracije je brži ekonomski razvoj prije članstva u EU", rekao je Čubrilović na sesiji o ulozi parlamenata u procesu evrointegracija i značaju međusobnih sporazuma o saradnji u toj oblasti.

On je naveo da je potrebno da EU donese novu strategiju finansijske pomoći i investicija za zapadni Balkan da bi se ovo područje znatno brže ekonomski razvijalo.

Konferenciji u Banjaluci prisustvuju brojne zvanice, politički funkcioneri i učesnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Mađarske, Bugarske i EU.

Domaćin međunarodne ministarske konferencije o temi evropskih integracija BiH i zemalja regiona je Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana