Чубриловић: Међународна заједница да осуди оне који призивају сукобе

Срна
Чубриловић: Међународна заједница да осуди оне који призивају сукобе

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић најоштрије је осудио све оне који у БиХ призивају сукобе, уз очекивање да исто учине и представници међународне заједнице.

Чубриловић је рекао да недавне изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића о рату треба посматрати у смислу његових припрема за предизборну кампању и прилагођавања бошњачком бирачком тијелу.


"Знамо да такве пријетње немају основа. Српска је опредијељена за мир, напредак и грађење боље будућности", рекао је Чубриловић за "ЕуроБлиц".

Он је оцијенио да изјаве попут Изетбеговићеве не доприносе развоју, напретку друштва и стварању повољнијег амбијента за бољи живот грађана.

Делегат у Дому народа БиХ Средоје Новић рекао је да је Изетбеговићева ратнохушкачка реторика овај пут најближа изазивању ратних сукоба, те да је ријеч о пријетњи миру у БиХ и региону.

"Ово је већ жцрвена линијаж преко које не би смио нико да пређе, поготово званични органи на нивоу БиХ", навео је Новић.

Он је додао да су поменуте изјаве буквално припрема за ратно стање, јер се говори о производњи оружја.

"И то не пушака, већ о далекометном оружју које може изазвати много теже посљедице. Сумњам да је већ произведен дио оружја који је ускладиштен на одређено мјесто, и да се само чека тренутак када они мисле да га употријебе", рекао је Новић.

Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић је оцијенио да су ОХР и стране амбасаде западних држава у овом случају већ требало да реагују.

"Очигледно је да међународна заједница користи двоструке аршине. Сјетимо се како су реаговали на сваку изјаву предсједника Српске Милорада Додика, па чак и ону у којој он говори да ће се Српска бранити. Дакле, не смијемо ни то рећи, док други смију да пријете ратом", навео је Стевандић.

Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Младен Босић је на захтјев Клуба посланика СНСД-а заказао за петак, 20. априла, хитну сједницу овог дома са једном тачком дневног реда "Ратнохушкачке изјаве члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у вези са производњом наоружања у фабрикама намјенске индустрије на територији Федерације БиХ".

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић недавно је у Ахмићима запријетио ратом и рекао да су злочини које су починили припадници такозване Армије БиХ "спорадични инциденти".

"Направићемо ми и покретну хаубицу и већ је радимо, транспортер покретни, пушку смо направили и направићемо ону добру тактичку 12.7, вишецијевне бацаче свих могућих калибара и сву могућу муницију за то и дронове. Па ћемо бити као онај мали човјек који није крупан, али је љут и добро наоружан и нек свако добро размисли да ли ће га из чиста мира дирати", рекао је Изетбеговић.
Изетбеговић је том приликом нагласио да "Бошњаци више никад не смију да буду слаби", пренио је тада портал "Дневник".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана