Чубриловић: Још једном показана пристраност и политичка улога Хага

Срна
Чубриловић: Још једном показана пристраност и политичка улога Хага

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да је Хашки трибунал првостепеном пресудом генералу Ратку Младићу наставио досадашњу праксу изрицања високих казни бившем политичком и војном руководству Српске, чиме је још једном показао да је пристрасан, необјективан и политички мотивисан.

„Према утврђеној матрици и стереотипу о искључивој кривици једног народа у протеклом грађанском рату у БиХ, Хашки суд је наставио да најстроже кажњава само Србе. Након свих спорних пресуда, уз игнорисање српских жртава, материјалних доказа и експертских вјештачења о злочинима почињеним над Србима, од овог суда није се ни очекивало да суди другачије“, рекао је Чубриловић.


Он је истакао да је Хашки трибунал, кажњавајући Србе којима је изрекао око 1.200 година затворске казне, док је истовремено ослобађао одговорне за злочине над Србима упркос бројним доказима, свједочењима и видео снимцима који доказују те злочине, показао да доноси политичке и пристрасне пресуде, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је подсјетио да су Хрвати, Бошњаци и Албанци заједно осуђени на троструко мању казну која у укупном збиру износи око 360 година.

„Поред тога, Хашки трибунал није судио ни Фрањи Туђману, ни Алији Изетбеговићу, нити другим вископозиционираним војним и политичким функционерима Бошњака и Хрвата. А, ако онима којима је судио, судио је на такав начин да их ослободи кривице. Таквим дјеловањем Хашки трибунал је нанио огромну штету процесу помирења у БиХ и региону“, наводи Чубриловић.

Он је нагласио да, без обзира на рад Хашког трибунала, уставна позиција Републике Српске и загарантована права српског народ у БиХ нису и неће бити угрожена.

Чубриловић сматра да је разочаравајуће то што Хашки трибунал није имао разумијевања за здравствено стање генерала Младића и није му омогућио лијечење на адекватан начин.

„Селективна правда никада није довела до позитивних помака у постконфликтном друштву. Тако и селективна хашка правда није довела до помирења у региону. И то је крах мисије тог суда, ако је помирење уопште било циљ његовог оснивања“, рекао је Чубриловић.

Он је изразио наду да ће тим одбране генерала Младића у другостепеном поступку успјети да докаже да је генерал своју дужност начелника Генералштаба Војске Републике Српске обављао професионално и часно и дао значајан допринос у одбрани српског народа у БиХ.

Првостепено вијеће Хашког трибунала за злочине у бившој Југославији осудило је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана