Čubrilović: Ispoštovan Poslovnik o radu

Srna
Čubrilović: Ispoštovan Poslovnik o radu

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Banjaluci da je prilikom pripreme 23. redovne skupštinske sjednice u potpunosti ispoštovan Poslovnik o radu.

"Sve tačke koje su zaprimljene kao dopunske su dostavljene u poslanički predviđenom vremenu na način kako je predviđeno skupštinskim Poslovnikom o radu. Ne stoje obrazloženja pojedinih poslanika da se i na taj način krši Poslovnik", rekao je Čubrilović novinarima.


Govoreći o sjednici skupštinskog Kolegijuma, koja je održana juče prije početka sjednice Narodne skupštine, Čubrilović je rekao da je bilo postavljeno pitanje jednog od članova Kolegijuma vezano za Prijedlog zakona o koncesijama.

"Pitanje je glasilo - s obzirom da smo mi juče /ponedjeljak/ tek nekada od 12.00 do 13.00 časova dobili ovaj Prijedlog zakona nismo po poslovničkoj mogućnosti ni mogli reagovati 24 časa ranije da prijedlog bude povučen iz skupštinske procedure, pa me zanima koja je mogućnost za djelovanje", naveo je Čubrilović.

On kaže da je Kolegijum informisao da mu je akt dostavljen u ponedjeljak nešto prije 10.00 časova, kada je proslijeđen članovima Kolegijuma.

"S obzirom na činjenicu da je to stiglo 24 časa prije, dao sam mogućnost i zamolio Kolegijum da odobri poslaničkim klubovima da mogu da stave primjedbe koje žele i mogu odnositi na ovu tačku", dodao je Čubrilović.

On je naglasio da prema članu 226 Poslovnika o radu odluke, zaključci, deklaracije, rezolucije, preporuke, planovi, programi, informacije, analize i druga akta o kojima se odlučuje u skupštini mogu biti razmatrani u formi prijedloga ako Ustavom, zakonom i Poslovnikom nije drugačije određeno.

"A u članu 128 se navodi da prijedlozi za dopunu dnevnog reda novim tačkama mogu se odnositi samo na prijedloge zakona i odluka po hitnom postupku. Prijedlozi se dostavljaju predsjedniku skupštine u pisanoj formi najkasnije 24 časa prije početka sjednice", rekao je Čubrilović i ocijenio da službe skupštine rade profesionalno i da nije prekršen nijedan propis.

On kaže da je na ovoj sjednici izgubljeno neoubičajeno mnogo vremena prilikom usvajanja zapisnika i utvrđivanja dnevnog reda.

"Usvojili smo dnevni red u kome su 32 tačke. Neke od tačaka smo povukli,a neke dodali što je uobičajna praksa. Demokratsko pravo svih koji učestvuju u parlamentarizmu je da komentarišu određene stvari i drago mi je što opozicija učestvuje u skupštinskom radu", kaže Čubrilović.

Komentarišuću zloupotrebu kartica za glasanje u plenarnoj sali, Čubrilović je podsjetio da je ovo jedan od težih prekršaja, ali da na svu sreću nikakvih posljedica nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana