Čubrilović-Henesi: Iz Ustava RS brisati smrtnu kaznu

Agencije
Čubrilović-Henesi: Iz Ustava RS brisati smrtnu kaznu

Banjaluka - Narodna skupština Republike Srpske (RS) opredijeljena za poštovanje standarda koje podrazumijeva članstvo u Savjetu Evrope i osnovnih principa parlamentarne demokratije, izjavio je danas predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović tokom razgovora sa šeficom Kancelarije Savjeta Evrope u Bosni i Hercegovini Meri En Henesi.

Čubrilović očekuje da će ovaj saziv parlamenta RS raditi što je moguće efikasnije kako bi se donosili dobri i provodivi zakoni, saopšteno je iz Narodne skupštine RS.

''RS je organizovaniji dio BiH i efikasnija u donošenju i sprovođenju svih akata koji su u interesu naših građana'',  rekao je Čubrilović i izrazio spremnost za rješavanje svih otvorenih pitanja uključujući i donošenje amandmana na Ustav RS, kojima se ukida smrtna kazna, a za koje je ranije bila obezbijeđena dvotrećinska skupštinska većina ali je njihovo usvajanje "zaustavljeno od strane predstavnika Bošnjaka u Vijeću naroda RS".

Čubrilović i Henesi saglasili su se na sastanku u Banjaluci i da je potrebno nastaviti uspostavljenu saradnju između RS i BiH s Savjetom Evrope.

Henesi je kao pozitivan primjer istakla činjenicu da je RS završila formiranje svih organa vlasti nakon opštih izbora i da je donijela najznačajnije dokumente za nesmetano funkcionisanje institucija u 2015. godini.

Ona je danas u Banjaluci u odvojenom susretu razgovarala i s ministrom pravde RS Antonom Kasipovićem o procesu reforme pravosuđa u skladu sa standardima Savjeta Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana