Čubrilović: Hag ne gleda sve jednako

Srna
Čubrilović: Hag ne gleda sve jednako

Banjaluka - Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da se nada da presuda generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu neće biti posljednja izrečena presuda i da će odbrana generala Mladića imati priliku da dokazuje dalje njegovu nevinost.

Govoreći o izricanju presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, Čubrilović je rekao da je to samo još jedan pokazatelj kako se ovdje gleda na protekli građanski rat, da su Srbi odgovorni i krivi za mnogo šta, pa čak i za ono u čemu nisu ni učestvovali, niti su bili sudionici i svjedoci toga.


"Taj Hag ne gleda sve jednako i to je očigledno i dokazano više puta", ocijenio je Čubrilović.

On je rekao da su Srbi osuđeni na nekoliko desetina puta veće zatvorske kazne u odnosu na ostale narode, te naglasio da se ne može nikako reći da je u građanskom ratu samo jedna strana imala toliko puta veću krivicu.

Načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012. godine.

Haški tribunal izreći će u srijedu, 22. novembra, presudu generalu Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine tokom posljednjeg rata u BiH.  

Istorija dvadesetog vijeka burna za srpski narod

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da je istorija 20. vijeka za srpski narod i ovaj prostor bila veoma burna te izrazio nadu da se istorijske greške više neće ponavljati.
Čubrilović je prije početka svečane akademije u Banskom dvoru povodom obilježavanja Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine naveo da je 1918. godina takođe značajna za ovaj prostor i za srpski narod, da se sve više ne bi ponavljalo.

"Ovakve događaje treba obilježavati. Mislim da je dobro što i na ovaj način poklanjamo pažnju ulasku srpske vojske u Banjaluku. Nadam se da više nećemo ponavljati istorijske greške i da nećemo imati potrebe da oslobađamo naš grad", rekao je Čubrilović.

On je istakao da se oslobađanje Banjaluke u Prvom svjetskom ratu poklapa sa odlukama iz 1995. godine, odnosno sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, ističući da je to još jedan pokazatelj da se nije razmišljalo kada su rađene neke stvari u 20. vijeku.

"Nadam se da će istorija kao učiteljica života biti na usluzi srpskom narodu i da neće ići iz greške u grešku - da neće gubiti svoje stanovništvo, da neće imati potrebe za ratovima, da će sve stvari rješavati na civilizovan način, pregovaračkim postupcima. Taj kapacitet srpski narod ima i ja se nadam da će se toga držati", rekao je Čubrilović.

On je govoreći o značaju i važnosti Dejtonskog mirovnog sporazuma rekao da on ima jednu važnu odrednicu, a to je da je donio ipak mir na ove prostore.

"Kakav-takav, ali mir", rekao je Čubrilović.

On je naveo da je Dejtonski sporazum imao dobra rješenja za Republiku Srpsku i BiH, dodavši da je taj dokument derogiran u mnogim pitanjima.

Čubrilović je rekao da su visoki predstavnici donosili neustavne i nezakonite odluke, primjenjivali ih i sprovodili posredstvom raznih parlamenata u BiH i legalizovali ih.

Prema njegovim riječima, Dejtonski mirovni sporazum i ono što je sad u primjeni u BiH nisu baš u saglasnosti jedno sa drugim.

On je rekao da Republika Srpska i srpski narod moraju da izražavaju svoje nastojanje - poštovanje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Mislim da je to rješenje za cijelu BiH i što se prije vratimo tim rješenjima, prije ćemo se okrenuti rješavanju realnih problema građana BiH, a to znači rješavanje problema u realnom sektoru, problema za mlade ljude, u zapošljavanju, socijalnih problema i to je ono što treba da bude u fokusu svih naših interesovanja", rekao je Čubrilović.

On je izrazio bojazan za sudbinu Republike Srpske i BiH ukoliko se bude i dalje išlo na urušavanje Dejtonskog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana