Црвени аларм на граници - нема рампи, телефона, нити система за провјеру

Ведрана Кулага
Црвени аларм на граници - нема рампи, телефона, нити система за провјеру

Сарајево - Црвени аларм упаљен је на готово свим граничним прелазима у БиХ, јер граничари немају ни основне услове за рад, али ни телефоне и системе за провјере, што може да буде опасно по безбједност у земљи и региону.

На алармантно стање на појединим међународним граничним прелазима и прелазима за погранични саобраћај упозорено је у информацији која је достављена Парламенту БиХ након што су чланови Заједничке комисије за одбрану и безбједност разговарали са челницима Граничне полиције БиХ и увидјели серију рупа у инфраструктури.

БиХ има 83 гранична прелаза, међу којим статус међународних имају 55, а 28 је намијењено за погранични саобраћај. Прописане услове и стандарде испуњава, међутим, само 20 прелаза, односно око 24 одсто. Ради се махом о прелазима чију је градњу финансирала ЕУ.

Остали прелази не испуњавају стандарде опремљености и услове из Закона о граничној контроли. Потребно им је све - од надстрешница и контролних кабина до зауставних рампи. То се нарочито односи на међународне граничне прелазе Дољани, Требимља, Ивањица, Делеуша, Хум, Витине, Метаљка, Устибар, Увац и Рипач.

- Међународни прелази Градишка, Брод и Дољани, који су на најфреквентнијим путним правцима имају најлошију инфраструктуру - наведено је у извјештају, који је упућен парламентарцима.

Стање није задовољавајуће ни на прелазима за погранични саобраћај. На некима од њих не постоје никакви инфраструктурни услови за обављање граничних провјера као што су Мокронози, Плазикур, Вир, Орахов До, Радеж и Мештровац. Поједини немају никакву инфраструктуру, неки нису у функцији, док поједини раде, али не задовољавају ни основне услове, јер им недостају рампе, расвјета и санитарни чворови.

Озбиљности проблема свјесни су у Граничној полицији БиХ, из које упозоравају да је потребно хитно дјеловати, прије свега због безбједности, али и угледа државе, јер су гранични прелази прво мјесто контакта путника са земљом у коју улазе. Указали су да лоше стање на појединим међународним граничним прелазима знатно отежава провјере.

- На неким прелазима не постоје основни услови као што су контролне кабине, надстрешнице, зауставне рампе, видео-надзор, телефонске везе, мокри чвор и слично, што утиче на квалитет вршења граничних провјера, могућност сузбијања евентуалних незаконитости у вези са преласком државне границе, а самим тим и на укупно стање безбједности у БиХ - упозорено је у информацији коју је потписао први човјек Граничне полиције БиХ Зоран Галић.

Он упозорава да постојећа инфраструктура и услови рада негативно утичу и на привреду.

- Због лоше инфраструктуре имамо дуготрајна задржавања на границама, што осим незадовољства путника ствара и знатне трошкове привредним субјектима који се баве транспортом робе или превозом путника. То на крају смањује и конкурентност домаћих привредника - истакао је Галић.

Успостављење бољих услова за рад и кадровска попуњеност, наводи најодговорнији човјек за границу, довели би до бржег и безбједнијег протока робе и људи.

- Позитивни резултати би се огледали и у знатно мањем нивоу илегалне имиграције и свих облика прекограничног криминала и повећању безбједности у БиХ, а тиме и у региону - закључио је Галић.

О стању на граничним прелазима предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Сифет Поџић упознао је и министра безбједности БиХ Драгана Мектића. Закључено је да ће почетком септембра бити одржан састанак на који ће бити позвани директори Управе за индиректно опорезивање и Граничне полиције и представници Министарства безбједности и Комисије за интегрисано управљање границом БиХ, на којем ће бити размотрен проблем инфраструктуре и опремања граничних прелаза и стање у Граничној полицији.

Нема новца

У Граничној полицији БиХ су истакли да су се више пута обраћали Управи за индиректно опорезивање БиХ, која је надлежна за изградњу и одржавање објеката и инфраструктуре на граничним прелазима да би их обавијестили о стању на терену и захтијевали дјеловање.

- До сада нису предузети конкретни потези уз образложење да у буџету није предвиђен новац за те сврхе. У Управи за индиректно опорезивање су казали да је у току израда пројеката за прелаз Вардиште код Вишеграда и изградњу нових међународних прелаза Братунац и Свилај, што неће значајније промијенити свеукупно стање на прелазима - наведено је у информацији Граничне полиције.

Недостаци

* Контролне кабине

* Надстрешнице

* Расвјета

* Зауставне рампе

* Видео-надзор

* Телефонске везе

* Мокри чворови

Посљедице

* Дуготрајна задржавања

* Незадовољство путника

* Лоша слика о БиХ

* Додатни трошкови за привреду

* Смањење конкурентности

* Нарушена безбједност

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана