Crnalić: Optužnica zvuči zastrašujuće

Agencije
Crnalić: Optužnica zvuči zastrašujuće

Sarajevo - U Sudu BiH juče je nastavljeno suđenje u predmetu protiv Atifa Dudakovića, te 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije RBiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995, a advokat Asim Crnalić je istakao da optužnica protiv Dudakovića “zvuči zastrašujuće”.

Crnalić, koji brani Dudakovića, u uvodnim riječima istakao je da je zadatak odbrane da maksimalno ublaži i dovede u pitanje tvrdnje tužilaštva. Naveo je da je cilj akcije “Sana 95” bio “oslobađanje područja koja je zauzela srpska vojska”.

Crnalić tvrdi da Tužilaštvo BiH nema dokaz da je ubijanje srpskog stanovništva tokom akcije “Sana 95” bilo planirano.  Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i ostalih zbog zločina protiv čovječnosti na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta, te ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Bihaću i Cazinu. Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. maj, a tužilac Marijana Čobović istakla je tokom iznošenja uvodnih riječi Tužilaštva BiH da će dokazati da su svi optuženi počinili zločin protiv čovječnosti, a Dudaković i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana