Crnadak uzalud čekao predsjednicu Hrvatske

Željka Domazet
Crnadak uzalud čekao predsjednicu Hrvatske

Sarajevo - Prva posjeta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović BiH nakon skoro tri godine nije izrodila spektakularne političke poruke, pa je ostala u sjeni zbrke u vezi sa njenim dolaskom i činjenice da je na aerodromu u Sarajevu nije dočekao niko od visokih zvaničnika.

Prvobitno je bilo najavljeno da će Grabar-Kitarović stići u utorak uveče. Zbog toga su se na sarajevski aerodrom uputili ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vekio, ali se ona nije pojavila. Kako saznajemo, nekoliko minuta prije očekivanog slijetanja aviona direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić obaviješten je da hrvatska predsjednica ne stiže.

U Sarajevo je stigla juče, ali je na aerodromu nije dočekao niko od ministara Savjeta ministara i članova Predsjedništva BiH, što se desilo prvi put kada je riječ o posjetama visokih zvaničnika. Na aerodromu su bili Del Vekio i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić. Razmimoilaženja u protokolu niko nije uspio da objasni. U kabinetu predsjednice Hrvatske tvrde da je stigla kao što je protokolom bilo i predviđeno, dok hrvatski mediji spekulišu da je dolazak pomjeren iz bezbjednosnih razloga. U Ministarstvu inostranih poslova BiH su istakli da odgovore potražimo u Predsjedništvu BiH, koje je bilo domaćin, ali ih ni tamo nije bilo.

Grabar-Kitarović je uz najviše počasti dočekana ispred zgrade Predsjedništva, a zanimljivo je da su se u sali u kojoj je održana konferencija za novinare nakon sastanka sa članovima Predsjedništva pojavili samo ona i predsjedavajući Dragan Čović. Srpskog i bošnjačkog člana Predsjedništva Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića nije bilo, iako je praksa da sva trojica budu u sali.

Poslanik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović tvrdi da su i članovi rukovodstva Parlamenta čekali Grabar-Kitarović na VIP ulazu u Parlament više od pola časa.

- To se zove organizacija i samopoštovanje - rekao je Magazinović dok se iz Parlamenta nisu oglašavali.

Hrvatska predsjednica je poručila da ne želi da zakone u BiH pišu međunarodne institucije i da rješenja nameće međunarodna zajednica već da to mora biti rezultat unutrašnjih dogovora.

- Hrvatska se ne misli miješati u unutrašnja pitanja BiH, pa ni u reformu Izbornog zakona, ali bi ta reforma trebalo da se dogodi prije oktobarskih opštih izbora. Zadovoljstvo mi je pružiti podršku kao prijatelj BiH, kojoj želim samo dobro u unutrašnjem razvoju i napretku prema članstvu u EU i aktivaciji akcionog plana za članstvo u NATO-u - istakla je Grabar-Kitarović.

Čović je rekao da BiH može preživjeti isključivo kao zajednica tri konstitutivna naroda i drugih građana koji u njoj žive.

Hrvatska predsjednica razgovarala je i sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem. Zbog dolaska Grabar-Kitarović ispred hrvatske ambasade u Sarajevu protestovalo je dvadesetak ljudi, koje je okupio vođa Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić.

Pelješki most

Kolinda Grabar-Kitarović smatra da se izgradnja pelješkog mosta nepotrebno razvila u otvoreno pitanje.

- Pelješki most nije uperen protiv BiH. To je pitanje povezivanja hrvatske teritorije, teritorije EU, za nas je to i razvojno pitanje Pelješca, a i rasterećenja saobraćaja kroz Neum. Nikakve neprijateljske namjere tu ne postoje - kazala je Grabar-Kitarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana