Црнадак узалуд чекао предсједницу Хрватске

Жељка Домазет
Црнадак узалуд чекао предсједницу Хрватске

Сарајево - Прва посјета предсједнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић БиХ након скоро три године није изродила спектакуларне политичке поруке, па је остала у сјени збрке у вези са њеним доласком и чињенице да је на аеродрому у Сарајеву није дочекао нико од високих званичника.

Првобитно је било најављено да ће Грабар-Китаровић стићи у уторак увече. Због тога су се на сарајевски аеродром упутили министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и амбасадор Хрватске у БиХ Иван Дел Векио, али се она није појавила. Како сазнајемо, неколико минута прије очекиваног слијетања авиона директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић обавијештен је да хрватска предсједница не стиже.

У Сарајево је стигла јуче, али је на аеродрому није дочекао нико од министара Савјета министара и чланова Предсједништва БиХ, што се десило први пут када је ријеч о посјетама високих званичника. На аеродрому су били Дел Векио и замјеник градоначелника Сарајева Ивица Шарић. Размимоилажења у протоколу нико није успио да објасни. У кабинету предсједнице Хрватске тврде да је стигла као што је протоколом било и предвиђено, док хрватски медији спекулишу да је долазак помјерен из безбједносних разлога. У Министарству иностраних послова БиХ су истакли да одговоре потражимо у Предсједништву БиХ, које је било домаћин, али их ни тамо није било.

Грабар-Китаровић је уз највише почасти дочекана испред зграде Предсједништва, а занимљиво је да су се у сали у којој је одржана конференција за новинаре након састанка са члановима Предсједништва појавили само она и предсједавајући Драган Човић. Српског и бошњачког члана Предсједништва Младена Иванића и Бакира Изетбеговића није било, иако је пракса да сва тројица буду у сали.

Посланик СДП-а у Парламенту БиХ Саша Магазиновић тврди да су и чланови руководства Парламента чекали Грабар-Китаровић на ВИП улазу у Парламент више од пола часа.

- То се зове организација и самопоштовање - рекао је Магазиновић док се из Парламента нису оглашавали.

Хрватска предсједница је поручила да не жели да законе у БиХ пишу међународне институције и да рјешења намеће међународна заједница већ да то мора бити резултат унутрашњих договора.

- Хрватска се не мисли мијешати у унутрашња питања БиХ, па ни у реформу Изборног закона, али би та реформа требало да се догоди прије октобарских општих избора. Задовољство ми је пружити подршку као пријатељ БиХ, којој желим само добро у унутрашњем развоју и напретку према чланству у ЕУ и активацији акционог плана за чланство у НАТО-у - истакла је Грабар-Китаровић.

Човић је рекао да БиХ може преживјети искључиво као заједница три конститутивна народа и других грађана који у њој живе.

Хрватска предсједница разговарала је и са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем. Због доласка Грабар-Китаровић испред хрватске амбасаде у Сарајеву протестовало је двадесетак људи, које је окупио вођа Бошњачког покрета Сејфудин Токић.

Пељешки мост

Колинда Грабар-Китаровић сматра да се изградња пељешког моста непотребно развила у отворено питање.

- Пељешки мост није уперен против БиХ. То је питање повезивања хрватске територије, територије ЕУ, за нас је то и развојно питање Пељешца, а и растерећења саобраћаја кроз Неум. Никакве непријатељске намјере ту не постоје - казала је Грабар-Китаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана