Crnadak pokreće disciplinski postupak protiv Čolakovićeve

Srna
Crnadak pokreće disciplinski postupak protiv Čolakovićeve

Sarajevo - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas Srni da će pokrenuti disciplinski postupak protiv ambasadora BiH u Holandiji Mirsade Čolaković, koja je odbila da njegovo pismo u vezi sa revizijom presude po tužbi protiv Srbije, proslijedi Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

"Komisija koja je ispitivala ovaj slučaj završila je svoj posao i predala izvještaj u moj kabinet, a na osnovu onog što sam vidio, očigledno je da je tu bilo kršenja procedura i zato će moj sljedeći potez biti pokretanje disciplinskog postupka protiv Čolakovićeve. Na kraju tog postupka, vidjećemo do kakvih sankcija i posljedica će doći", rekao je Crnadak.

Crnadak kaže da je to njegova obaveza, jer na taj način brani institucije - i ministra inostranih poslova i Ministarstva inostranih poslova BiH.

"Želim i da spriječim pokušaje paralelizma u radu institucija BiH, jer je paralelizam veoma opasan i može dovesti do eskalacije problema i nepovjerenja unutar BiH", istakao je Crnadak.

Crnadak smatra da je potez Čolakovićeve, koja se oglušila o njegov zahtjev, a poslušala nelegalno naređenje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da pismo ministra inostranih poslova BiH ne proslijedi Sudu u Hagu, bio vrlo nepromišljen i opasan po opšte odnose u BiH, zbog čega cijeli slučaj mora da ima odgovarajući epilog.

"Nadam se da u narednom periodu ovakvih ili sličnih slučajeva više neće biti. Neću dozvoliti da se bilo ko poigrava sa Ministarstvom inostranih poslova i da bilo ko, samo sa jednim telefonskim pozivom, pokušava da preuzme ulogu cijele institucije, kao što je to Izetbegović pokušao prema ovom ministarstvu", naglasio je Crnadak.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je 9. marta zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije BiH. Neovlašteno ju je podnio takozvani agent BiH Sakib Softić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana