Crnadak odobrio vizu učesniku obilježavanja nezavisnosti Kosova

Željka Domazet
Crnadak odobrio vizu učesniku obilježavanja nezavisnosti Kosova

Sarajevo - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak nedavno je odobrio vizu BiH zamjeniku ministra za dijasporu u vladi samoproglašenog Kosova Ćerimu Bajramiju kako bi učestvovao u obilježavanju desete godišnjice nezavisnosti Kosova koje je održano u Sarajevu, otkrio je za "Glas Srpske" izvor iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Riječ je o prvorazrednom skandalu jer BiH nije priznala nezavisnost Kosova.

- Povod dolaska Bajramija u BiH bio je dovoljan razlog da ne dobije vizu. Kako između BiH i samoproglašenog Kosova ne odstoji bezvizni režim, stanovnici Kosova koji žele da putuju u BiH zahtjeve za vizu podnose u Skoplju, a odobrenje za vizu potpisuje isključivo ministar - rekao je naš sagovornik.

Bajrami je u Sarajevo došao da bi prisustvovao tribini o temi "Albanci u BiH - istorijska i kulturološka povezanost BiH i Kosova" koja je održana povodom desetogodišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova u organizaciji Zajednice Albanaca u BiH.

Tom prilikom je bilo riječi i o učešću Albanaca u ratu u BiH devedesetih godina prošlog vijeka, kada je, kako je istakao predsjednik Saveza Albanaca u BiH Muharem Zejnulahu, na jednom sastanku data besa, odnosno tradicionalna i nepobitna riječ, da učesnici neće napustiti BiH.

U više navrata smo pokušali da kontaktiramo sa Crnatkom, ali on nije odgovarao na pozive.

Poslanik SNSD-a i predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da je prilikom podnošenja zahtjeva za vizu zamjenik ministra za dijasporu u kosovskoj vladi morao navesti razloge posjete BiH.

- Jasno je da je u tom zahtjevu naveo da dolazi na okrugli sto povodom desetogodišnjice samoproglašenog Kosova koje BiH nije priznala. To je bilo dovoljno da viza ne bude potpisana - rekla je Majkićeva.

Dodaje da je vizu morao potpisati Crnadak ili neko koga je on ovlastio da to učini, što znači da je i u tom slučaju bio upoznat.

- Ostaje otvoreno pitanje da li je ministar ili neko drugi koga je ovlastio znao šta potpisuje i Crnadak će morati pojasniti javnosti šta se tu desilo. Interesantno će biti da i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić javnosti kaže kako je moguće da zvaničnici nepriznate države u BiH obilježavaju godišnjice - rekla je Majkićeva.

Ona je podsjetila da je u BiH odstojao niz inicijativa i pokušaja da bude priznato nezavisno Kosovo, ali da su padale zbog jasnog stava predstavnika Srpske da priznavanje Kosova ne dolazi u obzir.

- Akteri ovog skandala bi morali da snose i sankcije, a kako drugih osim političkih u ovoj zemlji nema, sigurna sam da će i Crnatka i PDP kojeg predstavlja sankcionisati glasači na izborima - rekla je Majkićeva i dodala da se u Ministarstvu inostranih poslova redaju skandali.

Promocija Kosova

Sličan skandal i nedavno je zabilježen u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Konzulat BiH u Minhenu trebalo je da bude pokrovitelj Dana Balkana na kojima ravnopravno sa ostalim zemljama zapadnog Balkana učestvuje i samoproglašeno Kosovo. Uprkos činjenici da BiH ne priznaje nezavisnost Kosova, pod pokroviteljstvom Konzulata BiH u Minhenu samoproglašeno Kosovo trebalo je da bude promovisano kao "najmlađa zemlja u Evropi". Nakon što je informacija o ovom događaju procurila u javnost, konzulat je povukao pokroviteljstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana