Crnadak i Dačić otvorili novu zgradu Ambasade BiH u Beogradu

Srna
Crnadak i Dačić otvorili novu zgradu Ambasade BiH u Beogradu

Beograd - Ministri inostranih poslova BiH Igor Crnadak i Srbije Ivica Dačić otvorili su u Beogradu novu zgradu Ambasade BiH, ističući da je to još jedna u nizu potvrda dobrih odnosa BiH i Srbije, ali i želje da se trajno izgrade dobri odnosi dvije zemlje.

Nova zgrade Ambasade u vlasništvu BiH koštala je oko 750.000 evra. Nalazi se u Ulici generala Anrija 37, u beogradskom naselju Voždovac.

Nova zgrada Ambasade BiH ima tri sprata, od kojih se u prizemlju nalazi Konzularno odjeljenje, dok je na ostala dva sprata diplomatski dio i vojni ataše.

Ceremoniji otvaranja nove zgrade Ambasade prisustvovali su predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, predsjednik PDP-a Branislav Borenović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić, kao i visoki funkcioneri iz Srbije i BiH, te ambasadori i drugi predstavnici diplomatskog kora.

Savjet ministara BiH ranije je donio odluku o kupovini nekretnina za potrebe ambasada BiH u Beogradu i Zagrebu.

Prethodnu zgradu Ambasade, koja se nalazila u centru grada, u Krunskoj ulici, BiH je iznajmljivala od Srbije.  

Popravljanje odnosa u dva pravca

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je večeras u Beogradu da Srbija i BiH moraju biti usmjerene na popravljanje odnosa u dva osnovna pravca, od kojih jedan ide iz Beograda ka Sarajevu, a drugi je povezivanje Republike Srpske i Srbije.
Crnadak je istakao da je važno da se srpsko-bošnjački dijalog i dijalog Beograda i Sarajeva unaprijedi, da dođe do većeg povjerenja, iskrenosti i spremnosti na zajedništvo u narednom periodu, te da je, na osnovu onog što se može čuti od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i vlasti u Beogradu, uvjeren da će to i biti.

On je u obraćanju na otvaranju nove zgrade Ambasade BiH u Beogradu rekao da su specijalni odnosi Republike Srpski i Srbije dugo posmatrani kao prepreka razvoju odnosa Srbije i BiH, što je potpuno pogrešno.

Crnadak je naglasio da u tim vezama ima dosta emotivnog jer je riječ o istom narodu, te istakao da to mora biti dodatni stub u odnosima Srbije i BiH.

On je rekao da polako sazrijeva vrijeme i da su i u BiH, Republici Srpskoj, Federaciji BiH, kao i u Srbiji svi shvatili da budućnost treba biti u fokusu njihovog djelovanja.

Crnadak je istakao da Srbiju i BiH vežu identični spoljno-politički ciljevi i velika podrška njihovih građana ulasku u EU.

"Mi očekujemo da idemo utabanom stazom naših prijatelja iz Srbije. Uvjeren sam da će evropski okvir definitivno staviti tačku na sve loše stvari iz prošlosti u cijelom regionu", dodao je Crnadak.

On je rekao da Srbija i BiH moraju nastaviti u dobrom pravcu putem razvoja, bolje komunikacije, većeg razumijevanja, putem koji će ostaviti iza sve ružne, loše stvari, te izrazio uvjerenje da u budućnosti slijedi još mnogo zajedničkih projekata, pozitivnih stvari između naroda Srbije i naroda koji žive u BiH.

Ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić izrazio je zadovoljstvo otvaranjem nove zgrade Ambasade BiH, podsjećajući da u Srbiji živi veliki broj ljudi iz BiH i onih koji su porijeklom iz BiH, gdje se školuju, liječe, trguju i posluju.

On je rekao da su odnosi Srbije i BiH svaki dan sve dinamičniji i svestraniji, čemu značajno doprinose ambasade Srbije u BiH i BiH u Srbiji, kao i politike i političari sa obje strane granice.

Nova zgrada Ambasade za što bolje međusobne odnose

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je večeras da vjeruje da će otvaranje nove zgrade Ambasade BiH u Beogradu biti još jedan korak dalje u uspostavljanju što boljih međusobnih odnosa.
"Lično se zalažem za jačanje naših političkih i ekonomskih odnosa", rekao je Dačić u obraćanju na otvaranju nove zgrade Ambasade BiH u Srbiji.

On je podsjetio da je u BiH srpski narod jedan od tri konstitutivna naroda, a da jedan od dva ravnopravna entiteta nosi naziv Republika Srpska, zbog čega Srbija ima poseban dodatni interes da razvija što bolje odnose sa BiH.

Dačić je rekao da u vrijeme velikih izazova, kada je od suštinske važnosti uvidjeti da zajednička prošlost treba da spaja, a ne da razdvaja, sa zadovoljstvom može konstatovati da odnosi dvije zemlje i tradicionalno prijateljstvo, kao i bliskost građana, predstavljaju primjer dobrosusjedstva u regionu zapadnog Balkana, što je jedan od prioriteta spoljne politike Srbije.

On je podsjetio da još nema auto-puta Beograd-Sarajevo, te istakao značaj infrastrukturnog povezivanja, izgradnje brzih pruga, auto-puteva, ali i daljeg razvoja ekonomskih odnosa.

Dačić je rekao da je bitno da se sva otvorena pitanja iz prošlosti rješavaju dijalogom, a da se gledaju zajednički interesi u budućnosti.

"Prošlost se ne može izmijeniti, ali možemo sadašnjost i budućnost i na tome treba zajednički da radimo", rekao je Dačić.

On je naveo da nova zgrada Ambasade predstavlja most saradnje Srbije i BiH.

"Želim da u ovu kuću ne dolazim da se upisujem u knjigu žalosti, nego da bude na radost svih", istakao je Dačić.

Ministri inostranih poslova BiH Igor Crnadak i Srbije Ivica Dačić otvorili su u Beogradu novu zgradu Ambasade BiH.

Nova zgrade Ambasade u vlasništvu BiH koštala je oko 750.000 evra. Nalazi se u Ulici generala Anrija 37, u beogradskom naselju Voždovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana