Crnadak: Za ljude u Srpskoj važno da ona bude uvažena sa svim svojim ustavnim nadležnostima

Glas Srpske
Crnadak: Za ljude u Srpskoj važno da ona bude uvažena sa svim svojim ustavnim nadležnostima

Salcburg - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak kao predstavnik Republike Srpske u Savjetu ministara BiH poručio je danas, na Konferenciji evropskih regiona i gradova u Salcburgu, da je za sve ljude u Republici Srpskoj važno da ona bude prihvaćena i uvažena sa svim svojim ustavnim nadležnostima i ulogom u procesu odlučivanja unutar BiH.

"Posebno je važno da Republika Srpska i FBiH budu vidljive i poštovane u procesu evropskih integracija, sa posebnim naglaskom na uspješno funkcionisanje mehanizma koordinacije", rekao je Crnadak tokom svog obraćanja.


Crnadak je pozdravio rad Komiteta regiona, koji je institucija EU, zbog značajne uloge regiona i nižih nivoa vlasti u rješavanju svakodnevnih problema građana, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Pred početak 13. konferencije evropskih regiona i gradova, Crnadak se sastao sa komesarom EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i sa drugim ministrima iz regiona Zapadnog Balkana zaduženim za evropske integracije.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Instituta regiona Evrope Franc Šausberger, a glavna tema sastanka je bila uloga regionalnih, gradskih i lokalnih vlasti u procesu evropskih integracija.

Crnadak je naglasio poseban značaj ove teme za BiH, zbog ogromne uloge i značajnih nadležnosti koje prema Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH imaju Republika Srpska i FBiH, kao dva entiteta u BiH.

U nastavku konferencije, Crnadak će učestvovati na panelu "Sljedeća generacija novih zemalja članica EU" i imati bilateralni susret sa zamjenikom premijera Republike Makedonije za evropska pitanja Bujarom Osmanijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana