Crnadak: Predaja aplikacije važan događaj za BiH i Srpsku

Srna
Crnadak: Predaja aplikacije važan događaj za BiH i Srpsku

Banjaluka - Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak izjavio je da je predaja aplikacije za članstvo BiH u EU veliki događaj za BiH i Republiku Srpsku, da Republika Srpska želi u EU, te da se nikome ne smije dozovliti da narod Srpske spriječi da postane dio evropske porodice.

Crnadak je istakao da je jedan od najvažnijih uspjeha aktuelnog Savjeta ministara to što je stvorio pretpostavke da dođe do predaje aplikacije.

"Smatramo da je posebno važno da smo sve ovo uspjeli uraditi bez ustavnih promjena, potpuno čuvajući nadležnosti Republike Srpske i uvažavajući njenu ulogu u BiH", rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da na međunarodnom planu Republika Srpska nikada nije bila u boljoj poziciji, da Srpsku više niko ne može ukinuti, kao i da bez Republike Srpske i njene uloge nema ni reformi, ni evropskog puta BiH.

Crnadak je naglasio da Srpskoj treba mudra politika na međunarodnoj sceni, kao i da je dobro što je, kako je naveo, /predsjednik Republike Srpske Milorad/ Dodik odustao od referenduma.

Najteži posao za BiH, napomenuo je Crnadak, slijedi između predaje aplikacije i sticanja statusa kandidata, a odnosi se na tri ključna elementa – Reformska agenda, prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i mehanizam koordinacije.

"U sprovođenju Reformske agende ogromna je uloga Republike Srpske i Federacije BiH, jer su procjene da oko dvije trećine reformskih zahvata treba da urade entiteti. Reformska agenda će se i dalje sprovoditi isključivo uz poštovanje nadležnosti i ulogu koje ima Republika Srpska", poručio je Crnadak.

On je dodao da je prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju težak posao u kojem se mora voditi računa o interesima Srpske, posebno u oblasti poljoprivrede, napominjući da neće biti nikakvog ministarstva poljoprivrede BiH.

"Što se tiče mehanizma koordinacije, Vlada Srpske još nije rekla da li zaista tamo nešto ne valja. Ako misle da nešto ne valja, treba da kažu šta i popravićemo", rekao je Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana