Crnadak: Nesporna podrška Vašingtona

Srna
Crnadak: Nesporna podrška Vašingtona

Sarajevo - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je, po okonačnju posjete Vašingtonu, da "SAD šalju vrlo jasnu poruku - da podržavaju reforme, a posebno opredjeljenja Savjeta ministara BiH da se ozbiljno bore protiv korupcije".

 "Kada je riječ o aplikaciji BiH za članstvo u EU, bilo je određenog opreza u vašingtonskim krugovima, ali američka administarcija je ovo pitanje pozitivno ocijenila. Rečeno je da će se pažljivo pratiti sve što budemo činili nakon podnošenja aplikacije", rekao je Crnadak za "Dnevni avaz".

On je najavio da će se sastati sa komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom dan nakon predaje aplikacije za kandidatski status, planirane za 15. februar. "Ideja je da vrlo otvoreno pričamo kako će izgledati dani, sedmice i mjeseci nakon predaje aplikacije, jer tada kreće pravi posao. U narednim sedmicama cilj mi je da održim što više sastanaka sa evropskim ministrima kako bi naša aplikacija bila što bolje prihvaćena", kaže Crnadak.

Crnadak je, osvrćući se na posjetu Vašingtonu, gdje je prisustvovao Molitvenom doručku, rekao da je dobro što je BiH bila veoma vidljiva, uključujući entitetske premijere.

"Mislim da je ovo jedno dobro iskustvo. Tu nije bilo prilike da se direktno razgovara o BiH, poruke su bile generalne, ali sve u svemu riječ je o pozitivnoj stvari", naveo je Crnadak.

On je istakao da BiH uživa apsolutnu i nespornu podršku SAD, i to počevši od američkog predsjednika Baraka Obame pa do ostatka administracije.

"Drago mi je što se precizno naglašava potreba da svako u skladu sa svojim nadležnostima preuzme svoje obaveze i da niko ne treba da ima bojazni da će tok evropskih integracija ugroziti bilo koji narod", rekao je Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana