Црнадак: Ко не поштује одлуке институција Српске треба да одговара

Срна
Црнадак: Ко не поштује одлуке институција Српске треба да одговара

Бањалука - Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак изјавио је данас у Бањалуци да свако ко не спроводи одлуке институција и органа Републике Српске треба да одговара."Због тога чекамо шта ће бити са референдумом о Суду и Тужилаштву БиХ", рекао је Црнадак на ванредној конференцији за новинаре.

Он је навео да је референдум о Суду и Тужилаштву БиХ одлука највише законодавне институције – Народне скупштине Републике Српске.


"Након што смо видјели изјаве послије данашњег састанка, прије свега, предсједника Републике Српске, нове нападе, нове пријетње према опозицији, јасно је да смо добро урадили што нисмо данас отишли на тај састанак", рекао је Црнадак.

Он је истакао да је ПДП потпуно незадовољан стањем у правосуђу и да сматра да се у процесуирању ратних злочина и борби против корупције врло мало ради и да има мало резултата.

"Чули смо и податке које смо већ знали да је три четвртине пресуђених Срба, да су свједоци мијењали исказе, али ту је највећа одговорност на онима који су директно учествовали", каже Црнадак.

Он је рекао да од 2011. године СНСД води структурални дијалог и поставио питање шта су резултати тога.

"Шест година раде тај посао, а довели су до овога што имамо данас. Шта ради Центар за истраживање ратних злочина, ко је бринуо о тим свједоцима? Данас гледамо како СНСД покушава са себе да скине одговорност за све ове ствари", навео је Црнадак.

Он је рекао да "Додик не може давати никакве рокове", те да ПДП његови рокови не занимају. "Додик, Влада и Комисија за спровођење референдума имају одлуку Народне скупштине, имају формирану комисију, нека изволе и нека спроведу референдум који су изгласали", навое је Црнадак.

Коментаришући иницијативу за потписивање петиције са питањем идентичним референдумском о Суду и Тужилаштву и да се обезбиједи најмање 500.000 потписа на простору Српске, Црнадак је рекао да је ријеч о потпуној бесмислици.

"Ево ја кажем сада да не треба никакве анкете проводити, најмање 500.000 људи у Републици Српској је незадовољно стањем у правосуђу", рекао је Црнадак.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана