Crnadak: Direktan udar na institucije i Dejtonski mirovni sporazum

Glas Srpske
Crnadak: Direktan udar na institucije i Dejtonski mirovni sporazum

Banjaluka - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da je sve što se dešava u BiH u vezi sa bošnjačkom najavom podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije direktan udar na institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum, i da će, ukoliko ambasador BiH u Holandiji Mirsada Čolaković ne uputi njegovo pismo diplomatskim putem tražiti njenu odgovornost i raspravu o tome u Predsjedništvu BiH.

Crnadak je istakao da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da institucije BiH pripadaju Bošnjacima, što je nedopustivo.

"Čolakovićeva nije dostavila pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu. O tome me obavijestio Izetbegović, koji je rekao da Čolakovićeva to neće uraditi. Sve što se dešava je udar na Dejtonski mirovni sporazum i institucije BiH. Izetbegović se ovako ponaša prema meni samo zato što sam Srbin", rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Crnadak je rekao da će na posljednje Izetbegovićeve stavove odgovoriti sutra u detaljnom saopštenju.

On kaže da će dugotrajne stabilnosti i razvoja zemlje biti onda kada u Sarajevu budu razumjeli da institucije BiH pripadaju srpskom narodu onoliko koliko i Bošnjacima.

"Sve dok budu smatrali da su institucije BiH bošnjačke imaćemo ovakve probleme. Izetbegović se ovako ne bi ponašao da su na mom mjestu Zlatko Lagumdžija ili Sven Alkajal", dodao je Crnadak.

Prema njegovim riječima, ukoliko u naredna dva dana Čolakovićeva ne pošalje njegovo pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, uz odgovornost, biće pozvana i na konsultacije u Sarajevo.

"Ovakve neusaglašene direktive koje ambasadorima šalju pojedini članovi Predsjedništva BiH mogu dovesti do potpune paralize diplomatsko-konzularne mreže BiH. Ovakav princip jeste promovisao Izetbegović", smatra Crnadak.

On je naglasio da je u pismu Međunarodnom sudu pravde u Hagu iznio svoja viđenja situacije i određene činjenice, te da nije tvrdio da je stav BiH nešto što nije usaglašeno u Predsjedništvu BiH.

"U skladu sa zakonom na ovo imam pravo. Zbog toga sam u pravu i Čolakovićeva je morala dostaviti pismo, a ne da krši zakon. Ukoliko u narednih nekoliko dana neko fizičko ili pravno lice u Hagu nezakonito i neovlašteno preda nešto za šta bude tvrdilo da je zahtjev za reviziju presude, namjera će mi biti da lično otputujem u Hag i iznesem činjenice da Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o reviziji, da su politički predstavnici Srba i Hrvata protiv toga i da niko nema legitimitet da se predstavlja kao agent BiH u Međunarodnom sudu pravde", rekao je Crnadak.

Komentarišući organizovnje antisrpskog skupa, koji jer juče održan u Zagrebu, Crnadak je rekao da osuđuje ovakve postupke i da očekuje od institucija Hrvatske da ih u narednom periodu preduprijede.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon današnjeg sastanka nije izlazio pred novinare. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana