Crnadak: Dejton donio najbolji balans ambicija tri naroda

Agencije
Crnadak: Dejton donio najbolji balans ambicija tri naroda

Sarajevo - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas na konferenciji u Dejtonu da je Dejtonski sporazum jedan od najuspješnijih mirovnih sporazuma koji je donio najbolji balans svih stavova i ambicija tri naroda u BiH.

Crnadak je na otvaranju konferencije "20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma" naglasio da je Dejtonski sporazum zaustavio ubijanje, ali i otvorio šansu za budućnost, te pozvao da se svi u BiH sa više poštovanja i uvažavanja odnose prema Dejtonskom sporazumu.


On je rekao da je važnije, umjesto gubljenja energije na izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, imati ozbiljne i odgovorne političare koji će uvažavajući dvoentitetsko uređenje i konstitutivnost sva tri naroda odvesti BiH u EU, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je istakao da 20 godina nakon što je Sporazum potpisan, narod u BiH zaslužuje da živi mnogo bolje i najavio da će se BiH najviše posvetiti ekonomskim reformama i borbi protiv korupcije.

Konferencija, koja se održava od 19. do 21. novembra u River kampusu Univerziteta u Dejtonu, otvorena je uvodnim obraćanjima Crnatka, ambasadora Srbije u SAD Đorđa Matkovića i specijalnog predstavnika predsjednika Hrvatske Mate Granića.

Na poziv organizatora konferencije, Crnadak će danas učestvovati u panel sesijama "Provođenje Dejtona: Izazovi u transformaciji od Dejtona" i "Koja je uloga SAD u BiH danas i kako SAD mogu biti efikasnije".

Osim Crnatka, panelisti na prvoj sesiji biće bivši visoki predstavnik u BiH ambasador Volfgang Petrič, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i bivši ambasador SAD u BiH Tomas Miler, a na drugoj panel sesiji ambasador SAD u BiH Morin Kormak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana