Црнадак: БиХ остаје опредијељена за глобалну борбу против тероризма

Срна
Црнадак: БиХ остаје опредијељена за глобалну борбу против тероризма

Сарајево - Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је данас на састанку Глобалне коалиције за борбу против “Исламске државе” у Бриселу да БиХ остаје снажно опредијељена глобалној борби против тероризма.

Црнадак је нагласио да ће БиХ наставити да подржава Коалицију, те да ће у складу са својим могућностима, наставити да помаже и у форми материјалне помоћи, наводећи као примјер досадашње донације од око 1.100 тона муниције за ирачку војску, саопштено је из Министарства иностраних послова.


Он је представио до сада донесена законска рјешења БиХ која се односе на спречавање одласка на страна ратишта, стратегију за превенцију и борбу против тероризма и онемогућавања финансирања терористичких активности.

С тим у вези, Црнадак је навео да одлучна примјена законодавства, а самим тим и санкционисање свих оних који учествују у страним војним формацијама, има за посљедицу да је дошло до значајног смањења броја држављана БиХ ангажованих на страним ратиштима.

Он је додао да је од велике важности да своју улогу испуњавају надлежне институције и агенције на нивоу БиХ, али и на нивоу Републике Српске и ФБиХ, што омогућава да БиХ буде ефикасна и успјешна у својим антитерористичким настојањима.

Позивајући на сталну потребу побољшања сарадње између земаља Коалиције, Црнадак је навео да се у БиХ вјерује да ће борба против зла тероризма бити дуготрајна и да се упоредо мора наставити и борба коју прогресивна друштва воде у правцу елиминације неправде и неједнакости, сиромаштва и недостатка основних људских слобода.

На отварању конференције обратили су се државни секретар САД Мајкл Помпео, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и премијер Ирака Хајдер ал Абади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана