Црнадак: БиХ неће ни разматрати одлуку о признању Косова

Агенције
Црнадак: БиХ неће ни разматрати одлуку о признању Косова

Бањалука - Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да позив косовског премијера Рамуша Харадинаја да Сарајево призна независност Косова неће имати никаквог ефекта те оцјењује да је ово "промашена изјава".

Црнадак је устврдио да БиХ не само да неће донијети одлуку о признању Косова већ је неће ни разматрати до краја мандата актуелног Савјета министара БиХ.

-У БиХ нема признања Косова не због става Бошњака и Хрвата, већ управо због става представника Републике Српске, и оних из странака које чине власт на нивоу БиХ и оних који су опозиција на нивоу БиХ, а на власти су у РС. У вези с овим питањем сви су јединствени и нема никаквих изгледа да се та ситуација промијени - оцијенио је шеф бх. дипломатије у изјави за Фену.

Истиче да у БиХ постоји сагласност да треба покушати поједноставити визни режим, проток људи и робе, а посебно за пословне људе да би се обављало више економских активности.

-Генерално, треба покушати поједноставити доста ствари којим би се олакшао живот 'обичних' људи и свакодневно функционисање. Међутим, у смислу промјене става БиХ везано за признање Косова, сигурно неће бити ријечи - закључио је Црнадак.

Харадинај је, приликом обиљежавања Дана Бошњака у косовској влади, позвао косовске Бошњаке да пошаљу поруку званичном Сарајеву да се "предузму кораци који су потребни за признање независности Косова", пренио је РТК 2.

Како се наводи, предложио је и да се почне с признањем докумената да би грађани могли да се слободно крећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана