Čović za SNSD, Izetbegović uz SDS

Željka Domazet
Čović za SNSD, Izetbegović uz SDS

Sarajevo - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da ne bi bilo dobro da vlast na nivou BiH bude formirana bez koalicije koju predvodi SNSD, dok zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović zagovara ulazak u vlast sa Savezom za promjene.

HDZ BiH je dogovorio sa SDA i DF-om formiranje vlasti, dok SDA i DF s druge strane imaju sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH i sa Savezom za promjene, koji je opozicija u RS.

Govoreći o mogućem raspletu stranačkih pregovora o formiranju vlasti na nivou BiH nakon što je na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine RS postalo jasno da koalicija SNSD-DNS-SP ima većinu, Čović je za "Glas Srpske" istakao da bi bez bloka na čijem je čelu SNSD bilo teško funkcionisati.

- Rasplet situacije u RS je očekivan. Srpski narod je tako izabrao i pokazalo se ko ima većinu u Narodnoj skupštini RS. Sada bi bilo logično da oni ponude neke mogućnosti razgovora. Vidjećemo šta će biti, ali sam siguran da ništa nećemo blokirati - istakao je Čović.

On smatra da ne bi bilo dobro imati jednu poziciju u RS a drugu na nivou BiH, jer bi time samo došli u probleme.

- Bojim se da bi se na nivou RS teško sprovodili dogovori koji bi bili postignuti na nivou BiH - rekao je Čović.

Na konstataciju da Izetbegović ostaje pri tome da Savez za promjene bude u vlasti na nivou BiH, iako će biti opozicija u RS, Čović je napomenuo da su SDA i Savez potpisali sporazum.

- Bilo bi logično da se vlast pravi odozdo prema gore i da bude sastavljena od istih stranaka, da bismo mogli sprovoditi ono što bude dogovoreno. To je naša ključna primjedba. Ako oni ostanu pri svom stavu da imaju većinu u Parlamentu BiH na drugačiji način, sješćemo i razgovarati - rekao je Čović.

Izetbegović je rekao da se stav SDA ne mijenja kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH, bez obzira na činjenicu što SNSD ima većinu u Srpskoj.

- Koaliciju na nivou BiH pravićemo sa Savezom za promjene. Rekli smo da ćemo poštovati većine. Dobili smo većinu na entitetskom nivou, ali imamo definisanu većinu koja dolazi iz RS na nivou BiH. Dakle sedam naprema sedam parlamentaraca u Parlamentu BiH plus Mladen Ivanić iz Saveza za promjene u Predsjedništvu BiH - kazao je Izetbegović i dodao da je sasvim jasno da ta većina preteže.

On je istakao da je odnos ljudi bitniji od matematike.

- Imamo grupaciju političara koji su uticajni u RS, a koji su spremni da izađemo iz začaranog kruga međusobnih optuživanja i retorike koja unazađuje ovu zemlju te da se krene naprijed sa reformama - rekao je Izetbegović.

Najavio je da će vjerovatno 10. decembra biti ponesena odluka o formiranju kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a potom predložen mandatar za sastav Savjeta ministara.

- Vjerujem da će Čović prihvatiti realnost i volju većine i ići za interesom hrvatskog naroda, a to je stabilizacija prilika u zemlji - kazao je Izetbegović.

Upitan da li ima alternativu ako Čović ne prihvati opciju koju on zagovara, Izetbegović je rekao da "ne bi pravio alternative i neke avanture".

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH lider SNSD-a Milorad Dodik je istakao da će ako i ne bude dio većine, SNSD sa svoja tri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH moći blokirati donošenje svakog zakona koji bude štetan po interese RS. Ponovio je i da ne želi bilo kakvu vrstu saradnje sa SDA sve dok ta partija ne promijeni svoje politike.

Lider PDP-a Mladen Ivanić je kazao da ne vjeruje da će SNSD i koalicija koja u RS ima skupštinsku većinu biti u vlasti na nivou BiH.

- Dok god političke partije iz RS imaju za cilj očuvanje Srpske, a imaju, razlika u strukturi vlasti na nivoima BiH i RS nije problem. Ne plašim se takve situacije prije svega što nam je očuvanje ustavne pozicije RS ključni cilj - napomenuo je Ivanić.

Dodao je da je kao član Predsjedništva BiH dobio legitimitet da predstavlja RS u institucijama BiH i da mu je želja da iza njega stoji Savjet ministara, na koga može uticati.

- To je Savjet u kojem će biti Savez za promjene - rekao je Ivanić.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić kazao je da je veliki znak pitanja na koji način će i hoće li Čović uspjeti da u vlast na nivou BiH involvira SNSD.

- SDS, PDP i NDP imaju jasan sporazum sa SDA i DF-om o formiranju vlasti BiH i pridržavaće se tog sporazuma - istakao je Čavić.

FBiH

Dragan Čović je rekao da će sa SDA i DF-om formirati vlast u FBiH.

- Ove ili iduće sedmice idemo ka tome da završimo formiranje vlasti u svim kantonima i imenovanja za Dom naroda Parlamenta FBiH, da imenujemo predsjednika Federacije, a on bi trebalo da predloži mandatara za sastav vlade. Od tog trenutka idemo na to da se imenuje mandatar za Savjet ministara - istakao je Čović i dodao da mandatar Savjeta ministara nije sporan, jer se zna da će biti iz SDA i da bi do 15. decembra trebali imati mandatare na svim nivoima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana