Човић за СНСД, Изетбеговић уз СДС

Жељка Домазет
Човић за СНСД, Изетбеговић уз СДС

Сарајево - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да не би било добро да власт на нивоу БиХ буде формирана без коалиције коју предводи СНСД, док замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић заговара улазак у власт са Савезом за промјене.

ХДЗ БиХ је договорио са СДА и ДФ-ом формирање власти, док СДА и ДФ с друге стране имају споразум о формирању власти на нивоу БиХ и са Савезом за промјене, који је опозиција у РС.

Говорећи о могућем расплету страначких преговора о формирању власти на нивоу БиХ након што је на конститутивној сједници Народне скупштине РС постало јасно да коалиција СНСД-ДНС-СП има већину, Човић је за "Глас Српске" истакао да би без блока на чијем је челу СНСД било тешко функционисати.

- Расплет ситуације у РС је очекиван. Српски народ је тако изабрао и показало се ко има већину у Народној скупштини РС. Сада би било логично да они понуде неке могућности разговора. Видјећемо шта ће бити, али сам сигуран да ништа нећемо блокирати - истакао је Човић.

Он сматра да не би било добро имати једну позицију у РС а другу на нивоу БиХ, јер би тиме само дошли у проблеме.

- Бојим се да би се на нивоу РС тешко спроводили договори који би били постигнути на нивоу БиХ - рекао је Човић.

На констатацију да Изетбеговић остаје при томе да Савез за промјене буде у власти на нивоу БиХ, иако ће бити опозиција у РС, Човић је напоменуо да су СДА и Савез потписали споразум.

- Било би логично да се власт прави одоздо према горе и да буде састављена од истих странака, да бисмо могли спроводити оно што буде договорено. То је наша кључна примједба. Ако они остану при свом ставу да имају већину у Парламенту БиХ на другачији начин, сјешћемо и разговарати - рекао је Човић.

Изетбеговић је рекао да се став СДА не мијења када је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ, без обзира на чињеницу што СНСД има већину у Српској.

- Коалицију на нивоу БиХ правићемо са Савезом за промјене. Рекли смо да ћемо поштовати већине. Добили смо већину на ентитетском нивоу, али имамо дефинисану већину која долази из РС на нивоу БиХ. Дакле седам напрема седам парламентараца у Парламенту БиХ плус Младен Иванић из Савеза за промјене у Предсједништву БиХ - казао је Изетбеговић и додао да је сасвим јасно да та већина претеже.

Он је истакао да је однос људи битнији од математике.

- Имамо групацију политичара који су утицајни у РС, а који су спремни да изађемо из зачараног круга међусобних оптуживања и реторике која уназађује ову земљу те да се крене напријед са реформама - рекао је Изетбеговић.

Најавио је да ће вјероватно 10. децембра бити понесена одлука о формирању колегијума Представничког дома Парламента БиХ, а потом предложен мандатар за састав Савјета министара.

- Вјерујем да ће Човић прихватити реалност и вољу већине и ићи за интересом хрватског народа, а то је стабилизација прилика у земљи - казао је Изетбеговић.

Упитан да ли има алтернативу ако Човић не прихвати опцију коју он заговара, Изетбеговић је рекао да "не би правио алтернативе и неке авантуре".

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ лидер СНСД-а Милорад Додик је истакао да ће ако и не буде дио већине, СНСД са своја три делегата у Дому народа Парламента БиХ моћи блокирати доношење сваког закона који буде штетан по интересе РС. Поновио је и да не жели било какву врсту сарадње са СДА све док та партија не промијени своје политике.

Лидер ПДП-а Младен Иванић је казао да не вјерује да ће СНСД и коалиција која у РС има скупштинску већину бити у власти на нивоу БиХ.

- Док год политичке партије из РС имају за циљ очување Српске, а имају, разлика у структури власти на нивоима БиХ и РС није проблем. Не плашим се такве ситуације прије свега што нам је очување уставне позиције РС кључни циљ - напоменуо је Иванић.

Додао је да је као члан Предсједништва БиХ добио легитимитет да представља РС у институцијама БиХ и да му је жеља да иза њега стоји Савјет министара, на кога може утицати.

- То је Савјет у којем ће бити Савез за промјене - рекао је Иванић.

Предсједник НДП-а Драган Чавић казао је да је велики знак питања на који начин ће и хоће ли Човић успјети да у власт на нивоу БиХ инволвира СНСД.

- СДС, ПДП и НДП имају јасан споразум са СДА и ДФ-ом о формирању власти БиХ и придржаваће се тог споразума - истакао је Чавић.

ФБиХ

Драган Човић је рекао да ће са СДА и ДФ-ом формирати власт у ФБиХ.

- Ове или идуће седмице идемо ка томе да завршимо формирање власти у свим кантонима и именовања за Дом народа Парламента ФБиХ, да именујемо предсједника Федерације, а он би требало да предложи мандатара за састав владе. Од тог тренутка идемо на то да се именује мандатар за Савјет министара - истакао је Човић и додао да мандатар Савјета министара није споран, јер се зна да ће бити из СДА и да би до 15. децембра требали имати мандатаре на свим нивоима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана