Човић и Иванић се оградили од Изетбеговићевог саопштења у вези Ананове смрти

Агенције
Човић и Иванић се оградили од Изетбеговићевог саопштења у вези Ананове смрти

САРАЈЕВО – Младен Иванић и Драган Човић, чланови Предсједништва БиХ, издали су данас саопштење у којем се ограђују од јучерашњег саопштења предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића поводом смрти Кофија Анана, бившег генералног секретара УН-а.

“Изетбеговић не може да иступа у име цијеле институције уколико за то нема сагласност друга два члана Предсједништва БиХ, већ искључиво као бошњачки члан Предсједништва БиХ. Изетбеговић није могао, без претходне консултације, да у име Предсједништва БиХ објави телеграм саучешћа и саопштење за јавност које, осим израза саосјећања, дубоко задире у домен неприхватљиве политичке квалификације”, стоји у саопштењу два члана Предсједништва.

Саопштили су да не дијеле оцјене које је Изетбеговић упутио у тексту поводом смрти Кофија Анана.

“Осуђујемо овакву злоупотребу позиције предсједавајућег Предсједништва БиХ”, саопштено је.

Из Предсједништва БиХ јуче је медијима достављено саопштење за јавност налосвљено као “Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић у име Предсједништва БиХ и у своје лично име упутио телеграм саучешћа породици Кофија Аннана”.

“Кофи Аннан, који, према ријечима генералног секретара Уједињених народа Антонија Гутерреса у много чему симболизира УН, свједочио је и био учесник најтежих пропуста и грешака УН-а које су довеле до геноцида у Сребреници. Његова људска особина да призна грешку и да се за исту извине олакшала је пут тражења истине за жртве геноцида и њихове породице, која је потврђена пресудама међународних кривичних судова”, писало је у саопштењу Бакира Изетбеговића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана