Човић: Високи представници својим одлукама унаказили Босну и Херцеговину

N1
Човић: Високи представници својим одлукама унаказили Босну и Херцеговину

Мостар - Драган Човић, предсједник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) је одговорио на писмо три бивша висока представника који су упозорили на негативну улогу Хрватске у Босни и Херцеговини. Човић је поручио да су високи представници “својим одлукама унаказили Босну и Херцеговину”.

Нагласио је да више од хиљаду километара границе између Босне и Херцеговине и Хрватске, те Дејтонски мировни споразум обавезују Хрватску на дјеловање у Босни и Херцеговини.

“Добро је да се у Саброу Републике Хрватске говори о томе (Декларација о положају Хрвата у БиХ). Ја се надам да ћемо добити снажну потпору да Босна и Херцеговина иде еуроатлантским путем на потпуној једнакоправности конституивних народа Босне и Херцеговине. Најмалобројнији народ носи већину пројеката очувања Босне и Херцеговине и заслужује једну снажну декларацију у Сабору Хрватске”.

Упитан како коментарише писмо бивших високих представника у Босни и Херцеговини - Карла Билда, Педија Ешдауна и Кристијана Шварц-Шилинга - у којем упозоравају на негативну улогу Хрватске у Босни и Херцеговини, одговорио је:

“Шта казати за било кога од њих појединачно. Мислим да свако има право на свој политички став или какав год тај став био. Не мора бити политички, али је у функцији нечега. Нису они једини који размишљају на тај начин. Јасно је да Босна и Херцеговина унакажена одлукама које су доносили високи представници. На стотине њих је наметнуто кроз уставна рјешења унутар Босне и Херцеговине, а нису прошли парламентарну процедуру. Управо у тражењу неког неуспјелог рјешења за Босну и Херцеговину. Њихов промашај не требамо слушати”.

Како је казао, жеља је да се донесе декларација која ће имати снагу и тежину. Очекује да ће се та декларација доградити.

Човић је указао и то да је разговарао о много тема са Виктором Орбаном, мађарским премијером. Објаснио је да су разговарали у својству предсједника странака које припадају породици Европских народњачких странака.

“Детаљно сам га информирао о ономе што чини проблем Босне и Херцеговине”, рекао је Човић и поновио став да се Босна и Херцеговина не може градити на грађанском концепту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана