Човић: Уважавам ставове српског народа о НАТО-у

Срна
Човић: Уважавам ставове српског народа о НАТО-у

Мостар - Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је у Мостару да је једини пут БиХ евроатлантски пут, али да уважава то што српски народ има резерву и отклон према НАТО-у "јер прати јасан глас из Србије".

"То треба уважавати јер и они су представници овог простора. Ако то игноришете, онда правимо катастрофалну грешку", изјавио је Човић новинарима у Мостару.

Он је навео да не жели да коментарише усвајање резолуције о војној неутралности у Народној скупштини Републике Српске и да то препушта аналитичарима.

"Ја имам улогу у овој држави и прије седам дана сам разговарао са представницима Српске. Сва јавност зна да постоји план једне политичке активности која је дио стратегије и тактике једне политичке опције. Колико год ми о томе ћутали или причали, она се одвија како се одвија. Мој је циљ да ми добијемо МАП у децембру", истакао је Човић.

Он је нагласио да ће учинити све да БиХ добије активацију МАП-а, али да свако има право да каже нешто у вези са НАТО-ом.

"Видјели сте у Црној Гори да је било 51 наспрам 49 одсто - ко је за НАТО, а ко против. Без обзира на то, Црна Гора је у НАТО савезу. Једноставно, постоје асоцијације које желимо да слиједимо", каже Човић.

Човић је додао да ће о свему овоме информисати генералног секретара НАТО-а и да вјерује да ће он у новембру доћи у БиХ. "До нас је хоћемо ли у НАТО савез, није до НАТО савеза. Мислим да нам је заједнички циљ", рекао је Човић.

Он је навео да ће у понедјељак и уторак отпутовати у Брисел и Стразбур, гдје ће разговарати са челним људима ЕУ и НАТО-а.

Човић је изразио увјерење да ће БиХ добити кандидатски статус у овој години ако испуни потребне услове, међу којима су усвајање буџета за наредну годину у овој, закон о акцизама и одговори на упитник ЕУ.

"Ако ова три услова испунимо, не сумњајте да ће госпођа /Федерика/ Могерини идући мјесец доћи у БиХ због кандидатског статуса. Колико год себе потцјењивали, то је тако. Била би штета испустити такву могућност", истакао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана