Čović: Usporavanje evropske dinamike slabi unutrašnju koheziju

Srna
Čović: Usporavanje evropske dinamike slabi unutrašnju koheziju

Brisel - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i visoki zvaničnici EU saglasili su se danas u Briselu da bezuslovna opredijeljenost za evropsku perspektivu BiH nema alternativu, posebno zbog toga što se pokazalo da usporavanje evropske dinamike slabi unutrašnju koheziju BiH, čime se omogućava jačanje antievropskih tendencija i uticaja.

Naglašeno je da je neophodno mnogo brže rješavati sva otvorena pitanja, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U okviru dvodnevne zvanične posjete sa delegacijom BiH u okviru koje je predviđen susret sa visokim zvaničnicima EU i Belgije, Čović je tokom prvog dana razgovarao sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, te visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini, koje je informisao o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te zahvalio za kontinuiranu podršku evropskim integracijama BiH.

U saopštenju se ističe da to što Čović prvi dan predsjedavanja Predsjedništvom BiH počinje u evropskoj prijestonici predstavlja potvrdu nastojanja da evropski put ponovno bude vraćen u središte napora, kao i potvrdu opredijeljenosti za stabilizovanje prilika i ubrzanje usporenih reformskih procesa u BiH.

"U vezi sa tim predstojeći period predsjedavanja biće do kraja posvećen ispunjavanju neophodnih obaveza da bi BiH najkasnije početkom iduće godine ostvarila status kandidata, te počela pregovore za pristupanje punopravnom članstvu u EU", naglašava se u saopštenju.

U tom kontekstu istaknuta je važnost ubrzanja realizovanja institucionalno-političkih i ekonomskih reformi, radi ubrzanja kretanja BiH na njenom evropskom putu.

Zvaničnici EU izrazili su punu podršku evropskom putu BiH i Čovićevim nastojanjima da u saradnji sa svojim kolegama ponovo ubrza evropski put BiH, kao jedini način za stabilnost i razvoj zemlje i društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana