Човић: Успоравање европске динамике слаби унутрашњу кохезију

Срна
Човић: Успоравање европске динамике слаби унутрашњу кохезију

Брисел - Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић и високи званичници ЕУ сагласили су се данас у Бриселу да безусловна опредијељеност за европску перспективу БиХ нема алтернативу, посебно због тога што се показало да успоравање европске динамике слаби унутрашњу кохезију БиХ, чиме се омогућава јачање антиевропских тенденција и утицаја.

Наглашено је да је неопходно много брже рјешавати сва отворена питања, саопштено је из Предсједништва БиХ.

У оквиру дводневне званичне посјете са делегацијом БиХ у оквиру које је предвиђен сусрет са високим званичницима ЕУ и Белгије, Човић је током првог дана разговарао са предсједником Европског савјета Доналдом Туском, комесаром за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, те високим представником ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федериком Могерини, које је информисао о политичкој и економској ситуацији у БиХ, те захвалио за континуирану подршку европским интеграцијама БиХ.

У саопштењу се истиче да то што Човић први дан предсједавања Предсједништвом БиХ почиње у европској пријестоници представља потврду настојања да европски пут поновно буде враћен у средиште напора, као и потврду опредијељености за стабилизовање прилика и убрзање успорених реформских процеса у БиХ.

"У вези са тим предстојећи период предсједавања биће до краја посвећен испуњавању неопходних обавеза да би БиХ најкасније почетком идуће године остварила статус кандидата, те почела преговоре за приступање пуноправном чланству у ЕУ", наглашава се у саопштењу.

У том контексту истакнута је важност убрзања реализовања институционално-политичких и економских реформи, ради убрзања кретања БиХ на њеном европском путу.

Званичници ЕУ изразили су пуну подршку европском путу БиХ и Човићевим настојањима да у сарадњи са својим колегама поново убрза европски пут БиХ, као једини начин за стабилност и развој земље и друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана