Čović: Svi treba da kažu u čemu je problem

Agencije
Čović: Svi treba da kažu u čemu je problem

Sarajevo - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je novinarima u Sarajevu, nakon razgovora sa zamjenikom predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem da bi do 31. marta trebalo da budu imenovani novi postizborni sazivi Savjeta ministara i federalne vlade.

Tada bi se moglo, kaže Čović, razgovarati o novom budžetu koji će kreirati nova struktura vlasti, a do tada bi trebalo da budu održani još neki razgovori da bi se otklonili izmišljeni problemi u vezi s nacionalnom strukturom ovih vlada, koje je, smatra Čović, neko unio da bi se blokirao cijeli proces uspostave vlasti.

"Svako se može izjasniti kako želi kada je nacionalna struktura u pitanju, ali o tome ne bih spekulirao, jer je svaka stranka prije potpisivanja odluke o imenovanju federalne vlade trebalo kazati ko čini strukturu te vlasti, a ne doći na sjednicu Predstavničkog doma pa pokrenuti to pitanje", pojasnio je Čović.

Ponovio je da će HDZ ostati pri svom zahtjevu da želi 5 ministarskih pozicija predviđenih za Hrvate i jedno ministarsko mjesto predviđeno za srpski narod u federalnoj vladi, dodajući da je ova stranka jasno kazala koje su nacionalne pripadnosti predloženi kandidati HDZ-a, a isto bi trebalo da učine svi koalicioni partneri.

Za Čovića problema nema, jer smatra da se tehnički može imenovati Vlada FBiH za "pet minuta", budući da su poznata sva imena ministarskih kandidata, dodajući da treba jasno kazati u čemu je problem te ukoliko treba nešto mijenjati ni to za Čovića nije problem.

Isto je tvrdi i kada je u pitanju problem s Savjetom ministara, jer ministar i zamjenik ministra komunikacija i saobraćaja dolaze iz reda Hrvata, a Čović kaže da je HDZ dobio 3 hrvatske pozicije u Savjetu ministara i četiri zamjeničke i tako ih je i predložio te dodaje da HDZ nije prouzrokovao taj problem.

Jasno je kazao da je koalicija između SDA, HDZ-a, Demokratske fronte (DF) i Saveza za promjene održiva samo do 31. marta, kada ističe odluka o tromjesečnom privremenom finansiranju Federacije BiH, ali poslije tog datuma nje neće biti.

Izetbegović je novinarima potvrdio da bi se on danas ili sutra trebalo da susretne s predsjednikom Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem kako bi bilo pronađeno rješenje i okončan proces formiranja novog postizbornog saziva Savjeta ministara i federalne vlade.

"Ne bih govorio o detaljima, ali nakon razgovora sa Čovićem na tragu smo rješenja. Potrebno je još vidjeti da li će se s tim složiti i Komšić", istaknuo je Izetbegović.

Problemi u vezi s formiranjem federalne vlade pojavili su se nakon što je utvrđeno da nije ispoštovana zastupljenost naroda u toj entitetskoj vladi koju su prethodno predložili predsjednik Federacije BiH i njegovi zamjenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana