Čović: Sporazum sa Islamskom zajednicom kada budu ispunjeni zakonski preduslovi

Srna
Čović: Sporazum sa Islamskom zajednicom kada budu ispunjeni zakonski preduslovi

Sarajevo - Sporazum BiH sa Islamskom zajednicom biće zaključen čim se ispune svi formalni zakonski i Ustavom predviđeni uslovi, te zadovolje standardi koje nalažu Ustav i pozitivno zakonodavstvo, a za to je potrebna potpuna saradnja i otvorenost sva tri član Predsjedništva, uključujući i bošnjačkog, poručeno je iz kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Ugovor sa Islamskom zajednicom, kao i preostala dva ugovora s Katoličkom i Srpskom pravoslavnom crkvom samo mogu doprinijeti boljem razumijevanju i suživotu vjernika, saopšteno je iz ovog kabineta.


U saopštenju se naglašava da je informacija o navodnom odbacivanju ugovora s Islamskom zajednicom objavljena dok je sjednica Predsjedništva BiH još trajala, što je presedan koji ukazuje na zloupotrebu institucija i medija u cjelini.

U saopštenju se ističe da je Bakir Izetbegović time zloupotrijebio, ne samo instituciju Predsjedništva, nego i vjerske osjećaje građana islamske vjeroispovijesti, s krajnjom namjerom da se izazovu tenzije i prodube kontroverze o ovom važnom pitanju.

"Pozivamo nadležna tijela da se sprovede žurna istraga o tome ko je i na koji način plasirao neistinite informacije u javnost, čime je grubo narušena bezbjednost i dignitet Predsjedništva BiH, te njegovih članova", navodi se u saopštenju.

Konkretni navodi da je hrvatski član Predsjedništva BiH iznio zamjerke u vezi s poslovanjem Islamske zajednice, zapošljavanjem u njenim institucijama, arhivom, vakufskom imovinom apsolutno su netačni, kao i ostali navodi koji se odnose na specifične islamske obrede i obaveze, poput džuma-namaza, hadža ili kurbana, sehura ili iftara za vrijeme ramazana, te nošenja marame.

Iz kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH naglašavaju da ovakve tendenciozne namjere da se krivica prebaci na druge, te na vrlo grub i maliciozan način traži krivca u drugome, sigurno neće doprinijeti relaksaciji odnosa tri naroda u BiH.

"Zato pitamo zašto je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čekao baš da na ovaj način i sada zloupotrijebi i eksponira to pitanje, bez ikakve prethodne pripreme i suprotno dosadašnjoj praksi rada tri člana Predsjedništva BiH, baziranog na uzajamnom uvažavanju, korektnom odnosu i donošenju odluka konsenzusom", saopšteno je iz ovog kabineta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana