Човић: Савјет министара формирати одмах, Владу ФБиХ по измјени изборног закона

Срна
Човић: Савјет министара формирати одмах, Владу ФБиХ по измјени изборног закона

Сарајево - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да Савјет министара треба формирати одмах, а Владу Федерације БиХ оног тренутка када буде измијењен Изборни закон, у складу са пресудама Уставног суда које се односе на попуњавање Дома народа федералног Парламента и изборе за град Мостар.

“За формирање Савјета министара није било потребно формирати трећи блок, већ заједнички блок на почетку”, рекао је Човић. Он је изјавио за БХРТ да ће ових дана поново бити одржан састанак на којем ће, осим њега, учествовати лидери СНСД-а Милорад Додик и СДА Бакир Изетбеговић, те нагласио да не вјерује да ће бити промјена у расподјели министарских функција у Савјету министара.

Човић је поновио да и даље инсистира на рјешењу питања избора члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа, те додао да је о томе разговарао са Изетбеговићем, коме је тада рекао да он /Изетбеговић/ понуди рјешење које ће обезбиједити легитимно представљање три конститутивна народа у БиХ.

Говорећи о будућим интеграцијама БиХ, предсједник ХДЗ-а сматра да нова власт треба да направи јасан план како да сустигне Србију и Црну Гору.

“Како ћемо постати дио тих интеграционих процеса, то је до наше вјештине. Како ријешити те наше унутрашње неспоразуме, различита гледања на поједине процесе како би то што прије ишло, до сада се нисмо ту показали. Што се мене тиче, када је ријеч о НАТО-у, односно Акционом плану за чланство, све што је требало донијети у смислу одлука, рјешења, трансформације, преуређења, мислим да смо направили”, истакао је Човић.

Он је рекао да не постоји разлог “да би се данас давао било какав мотив и било коме, па и представницима СНСД-а, да отварају та питања”, те позвао политичке странке у БиХ да “сједну за сто” и направе динамику рада.

Када је ријеч о “руском утицају у БиХ”, Човић сматра да “он не постоји у значајном дијелу земље”, те оцјењује злонамјерним писање неких медија о томе да се “тајно састаје с неким људима у Хрватској и да је, наводно, експонент руске политике у БиХ за улазак руског капитала у компаније попут мостарског жАлуминијаж”.

Одговарајући на питање да ли постоји могућност да се косовска криза прелије на БиХ, Човић је оцијенио да се то не може десити, те нагласио да постоји глобални интерес у вези са /самопроглашеним/ Косовом, али и жеља Европе да помогне у рјешавању тог проблема.

“БиХ ту не би смјела имати неки свој претјеран утицај или допринос, ако то не траже двије стране, односно Србија, чији се Устав на неки начин мора уважавати. Ја сам увијек говорио да ћемо уважавати оно што је став Београда. У супротном, ми имамо проблеме са српским народом у БиХ, имамо проблем са Републиком Српском у БиХ”, додао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана