Čović: Sastanak u Mostaru prilika za stabilizaciju odnosa tri zemlje

Čović: Sastanak u Mostaru prilika za stabilizaciju odnosa tri zemlje 06.03.2018 16:02 | Srna

Mostar - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je trilateralni sastanak članova Predsjedništva sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vućićem i Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u Mostaru prilika da se otvore zajednička pitanja koja mogu uveliko pomoći stabilizovanju ekonomskih, socijalnih i uopšte demokratskih pristupa problematici ove tri zemlje.

On je istakao da se suština današnjeg sastanka odnosi na strategiju EU kada je riječ o njenom proširenju, te dodao da su na toj strategiji tražili dodirne tačke koje bi mogle unaprijediti odnose tri zemlje.


"Uvjeren sam da klima koju smo danas izgradili stvara uslove da se gradi ambijent u kome će izvršna vlast sve tri zemlje biti sposobnija rješavati sva otvorena pitanja koja već dugo nismo mogli riješiti, a odnose se na budućnost u pogledu infrastrukture", naglasio je Čović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, sve su to pretpostavke za izgradnju regionalnog ekonomskog ambijenta koji može biti daleko bolji od onog koji postoji trenutno.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da dobri odnosi između BiH, Srbije i Hrvatske omogućavaju dobre unutrašnje odnose u BiH, te dodao je da današnji sastanak sam po sebi "dobra stvar".

"Imamo mnogo stvari koje su zajedničke, kao što su infrastruktura, te dobri ekonomski odnosi. Međusobna razmjena BiH raste i sa Srbijom i sa Hrvatskom, od čega građani BiH imaju veliku korist", istakao je Ivanić, te dodao da na tome treba intenzivno raditi.

On smatra da oni koji nisu u EU treba da grade jedinstveno tržište, jer je to korisno svima, te naglašava da treba rješavati neke praktične i konkretne probleme.

"Nadam se da ćemo ubrzo imati priliku vidjeti pozitivan razvoj odnosa kada je riječ o mostu na Savi, te da će konačno biti razriješeno pitanje mosta u Bratuncu i da će institucije BiH završiti svoj dio posla", naglasio je Ivanić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da nova Strategija EU predstavlja šansu da se počne rješavati pitanje koje je karakteristično za zemlje zapadnog Balkana, a odnosi se na iseljavanje mladih.

"Šest bitnih inicijativa unutar EU su pomirenje, prestanak zapaljive retorike, reforme, izgradnja infrastrukture, međusobna saradnja o pitanju bezbjednosti", podsjetio je Izetbegović, te dodao da je u ovoj strategiji sadržano sve ono što su problemi u BiH, ali i između tri zemlje.

Kada je riječ o bilateralnim neriješenim pitanjima, Izetbegović je rekao da se na tome mora intenzivnije raditi, odnosno trebalo bi da se pripremi putanja, kako bi se ona mogla što prije rješavati.

Prema njegovim riječima, sa Hrvatskom se problem odnosi na pelješki most, dok se sa Srbijom više govorilo o infrastrukturi, odnosno brzim putevima, koji bi trebalo da povežu Sarajevo i Beograd preko Tuzle, te preko Višegrada.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica