Čović: SDA želi da baci sjenu na održavanje Mostarskog sajma

Srna
Čović: SDA želi da baci sjenu na održavanje Mostarskog sajma

Sarajevo - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da postoji želja Stranke demokratske akcije /SDA/ i bošnjačke politike da bace sjenu na održavanje Mostarskog sajma, što je pokazalo i svebošnjačko okupljanje sa Islamskom zajednicom u vrijeme otvaranja ove manifestacije.

"Sarajevu nije prihvatljivo da se organizuju događaji slični ovome u Mostaru, a da oni ne diktiraju okvire. Postoji želja, prije svega predsjednika SDA, da bude bačena sjena na Sajam. To je, ustvari, klasična bošnjačka politika", rekao je Čović za "Večernji list".


On je naveo da je posebno zadovoljan jer je Srbija, sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, pokazala poseban odnos prema BiH.

"Političkim porukama, ekonomskim pristupom, Vučić pokazuje koliko želi da promijeni percepciju, prije svega zbog događanja u posljednjih 20 godina, čiji su ožiljci još vidljivi", istakao je Čović.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, on je naglasio da, ukoliko to ne bude učinjeno u narednih 15 dana, Zakon neće biti promijenjen.

"Prošle godine konačno sam shvatio kako je strategija da se ništa ne dogodi, te da dobijemo haos na ovaj ili onaj način. Oni jedino u tom haosu mogu da funkcionišu jer su uvjereni da su pokrili najuticajnije, posebno javne medije iz Federacije BiH /FBiH/, te da imaju pravne instrumente, policijske i bezbjednosne elemente", kaže Čović.

On je dodao da je bošnjačka strana vjerovala da može da nadzire cijeli proces, odnosno da može da promijeni Dejtonski sporazum na način da u unitarnoj strukturi eliminiše jedan narod.

Čović je rekao da je siguran da oni to svjesno rade, s ciljem da do kraja ovladaju FBiH, te da je veliko iznenađenje da su SDP, DF i SBB krenuli za liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

"Ranije su bili podijeljeni, ali sada su jedinstveni u tome kako eliminisati Hrvate. To pokazuje i zahtjev za primjenu popisa iz 1991. godine, kako bi mogli da manipulišu većinom Bošnjaka iz sredina gdje danas nema onoliko Hrvata i Srba koliko ih je bilo prije 25 godina", naveo je Čović.

On je istakao da su za Hrvate načela o izmjenama Izbornog zakona koja su sastavile bošnjačke stranke potpuno neprihvatljiva.

Čović je najavio da bi ove sedmice sa njim pojedinačno ili sa članovima HNS-a trebalo da razgovaraju ambasador SAD u BiH Morin Kormak i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, nakon čega će biti održan sastanak hrvatskih i bošnjačkih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana