Човић: СДА жели да баци сјену на одржавање Мостарског сајма

Срна
Човић: СДА жели да баци сјену на одржавање Мостарског сајма

Сарајево - Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да постоји жеља Странке демократске акције /СДА/ и бошњачке политике да баце сјену на одржавање Мостарског сајма, што је показало и свебошњачко окупљање са Исламском заједницом у вријеме отварања ове манифестације.

"Сарајеву није прихватљиво да се организују догађаји слични овоме у Мостару, а да они не диктирају оквире. Постоји жеља, прије свега предсједника СДА, да буде бачена сјена на Сајам. То је, уствари, класична бошњачка политика", рекао је Човић за "Вечерњи лист".


Он је навео да је посебно задовољан јер је Србија, са предсједником Александром Вучићем, показала посебан однос према БиХ.

"Политичким порукама, економским приступом, Вучић показује колико жели да промијени перцепцију, прије свега због догађања у посљедњих 20 година, чији су ожиљци још видљиви", истакао је Човић.

Говорећи о измјенама Изборног закона, он је нагласио да, уколико то не буде учињено у наредних 15 дана, Закон неће бити промијењен.

"Прошле године коначно сам схватио како је стратегија да се ништа не догоди, те да добијемо хаос на овај или онај начин. Они једино у том хаосу могу да функционишу јер су увјерени да су покрили најутицајније, посебно јавне медије из Федерације БиХ /ФБиХ/, те да имају правне инструменте, полицијске и безбједносне елементе", каже Човић.

Он је додао да је бошњачка страна вјеровала да може да надзире цијели процес, односно да може да промијени Дејтонски споразум на начин да у унитарној структури елиминише један народ.

Човић је рекао да је сигуран да они то свјесно раде, с циљем да до краја овладају ФБиХ, те да је велико изненађење да су СДП, ДФ и СББ кренули за лидером СДА Бакиром Изетбеговићем.

"Раније су били подијељени, али сада су јединствени у томе како елиминисати Хрвате. То показује и захтјев за примјену пописа из 1991. године, како би могли да манипулишу већином Бошњака из средина гдје данас нема онолико Хрвата и Срба колико их је било прије 25 година", навео је Човић.

Он је истакао да су за Хрвате начела о измјенама Изборног закона која су саставиле бошњачке странке потпуно неприхватљива.

Човић је најавио да би ове седмице са њим појединачно или са члановима ХНС-а требало да разговарају амбасадор САД у БиХ Морин Кормак и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, након чега ће бити одржан састанак хрватских и бошњачких странака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана