Čović: SDA HDZ-u obećao rješenje

Agencije
Čović: SDA HDZ-u obećao rješenje

Sarajevo - Lider HDZ-a Dragan Čović izjavio je kako je danas od zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića dobio garanciju da će preko vikenda biti nađeno rješenje za problem izbora potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda.

"Dobio sam uvjeravanja i očekujem da će u ponedjeljak, najkasnije u utorak, biti izabrano rukovodstvo FBiH, što je dosad bilo blokirano jer je u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta FBiH bilo nemoguće kandidirati izbor i potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda", kazao nam je Čović nakon današnjeg sastanka s Izetbegovićem.

On je ponovio da je za njegovu stranku izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, a onda i nove vlade FBiH, i dalje uslov svih uslova za nastavak konstituisanja vlasti na nivou BiH.

Budući da većinu u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta FBiH, koji predlaže kandidata za srpskog potpredsjednika FBiH, većinu ima opozicioni SDP, Čović je juče razgovarao i s liderom te stranke Nerminom Nikšićem.

"Siguran sam da Nikšić neće otežavati izbor potpredsjednika iz srpskog naroda", naglasio je Čović najavljujući sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH za početak iduće sedmice.

"Imamo partnerski odnos sa SDA i od nje očekujemo da preko vikenda nađe rješenje o izboru srpskog potpredsjednika", rekao je Čović odgovarajući na pitanje da li još važi dogovor kako većinu na nivou FBiH čine HDZ, SDA i DF i da DF treba predložiti srpskog potpredsjednika.

Lidere SDP-a i SDA, Nikšića i Izetbegovića, juče nismo uspjeli kontaktirati, dok je Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, izjavio da su Srbi, kao konstitutivni narod u BiH, etnički očišćeni u Federaciji BiH.

"Sve parlamentarne partije u Parlamentu FBiH nemaju dovoljan broj delegata iz reda srpskog naroda, jer od 17 delegata sve partije su uspjele da izaberu samo 13 Srba", rekao je Špirić novinarima u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana