Čović: Rješenja u narednih deset dana

Srna
Čović: Rješenja u narednih deset dana

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da će u narednih 10 dana morati da budu ponuđena rješenja izmjena Izbornog zakona BiH, čime bi bili relaksirani odnosi u BiH.

"Imamo dovoljno vremena za parlamentarnu proceduru. Jutros sam razgovarao sa ambasadorom SAD u BiH /Morin Kormak/ na njen zahtjev. Mislim da će se u narednih 10 dana morati staviti na sto rješenja kojima dugo kalkulišemo i mislim da bismo time relaksirali odnose u BiH, da se izbori održe i sprovede izborni rezultat i da silne reforme konačno krenu. Uvjeren sam da će se to desiti, ali vidjećemo", rekao je Čović za TV N1.

Odgovarajući na pitanje da li će SDA pristati na to, on je rekao da se sa liderom ove stranke Bakirom Izetbegovićem "davno ispričao o izmjenama Izbornog zakona".

"Kada smo shvatili da imaju taktiku zadržavanja statusa kvo, tada smo odlučili da u parlament idemo sa svojim prijedlogom da bismo stvari riješili. Nažalost, znamo kako je to završilo u parlamentarnoj proceduri. Danas pokušavamo putem međunarodnog faktora u BiH doći do broja glasova koji će biti dovoljan u Predstavničkom domu", naveo je Čović.

On kaže da je "slučaj Ljubić" nemoguće sprovesti zajedno sa odlukom "Sejdić-Finci", jer je odluku Ustavnog suda moguće sprovesti izmjenama Izbornog zakona, dok odluke Evropskog suda u Strazburu traže intervencije na Ustav BiH.

Čović kaže da neće prihvatiti činjenicu da je hrvatski narod ravnopravan sve dok Ustavni sud mora van snage stavljati određene odredbe Izbornog zakona da bi se obezbijedilo legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda.

On je upitao zašto neko iz SDP-a ne bi bio dobar Hrvat i da Hrvati glasaju za njega, dodajući da je suština da samo dominantno Hrvati glasaju za njega, kao što u Republici Srpskoj dominantno Srbi glasaju za srpskog člana Predsjedništva.

Prema njegovim riječima, bilo koji predstavnik Bošnjaka ima legitimitet Bošnjaka iz Federacije BiH, jer je takva struktura FBiH.

"Kada bi se ovo promijenilo, HDZ bi izgubio svoj primat u vođenju politike jer bi bila dozvoljena jedna prava utakmica na političkom tržištu. Zašto bi dobar Hrvat bio samo u HDZ-u?", rekao je Čović.

Na pitanje da li je spreman za megdan sa Željkom Komšićem, Čović je poručio da je "to daleko od bilo kakvih megdana" i da on govori o hrvatskom članu Predsjedništva kojeg će birati Hrvati kao konstitutivni narod.

"Promjena Izbornog zakona bi se mogla desiti u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Činjenica da je neko mogao dobiti 337.000 glasova govori da su tada 99,99 odsto za Komšića glasali Bošnjaci. Ako znate da sve skupa teoretski, među Hrvatima, može izaći oko 180.000 do 190.000 na izbore i ako je tadašnji hrvatski član Predsjedništva dobio više od 100.000 koji je predlagao HDZ, pa drugi kandidati koji su imali isključivo hrvatsku podršku, jasno je šta je dobio gospodin Komšić", rekao je Čović.

On je ponovio da vjeruje u pobjedu kandidata HDZ-a, naglasivši da niko ne brani bilo kome da se kandiduje kao hrvatski član Predsjedništva.

"Zašto se on ne bi kandidovao? Naravno da će pobijediti HDZ-ov kandidat, ali niko ne brani bilo kome da se kandiduje kao hrvatski član Predsjedništva. Zašto bi neko Komšiću uskratio da se kandiduje? Suština je čiji legitimitet on nosi i koga predstavlja. Osnova Ustavnog suda je upravo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda", rekao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana