Човић: Предсједништво ће разматрати аферу прислушкивања

Глас Српске
Човић: Предсједништво ће разматрати аферу прислушкивања

Мостар - Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је данас у Мостару да ће Предсједништво разматрати аферу наводног прислушкивања хрватских званичника и привредника.

"То се мора истражити. С обзиром на то да као чланови Предсједништва БиХ имамо уставну улогу, то питање ћемо ставити на дневни ред и рашчистити односе како се у вези са тим не би спекулисало. Бојим се да имамо много више галаме, него других проблема. Институције које су одговорне треба да поднесу извјештаје", рекао је Човић новинарима у Мостару.


Он каже да га не оптерећује питање да ли га неко прислушкује.

"Живим нормално и све што могу рећи у неком затвореном простору, рећи ћу и вама, али институције морају радити у оквиру закона. Посебно ако неко каже да је за то имао оправдање економске или неке друге природе. БиХ мора да профункционише као нормалан правни систем", истакао је Човић.

Он је недавну посјету САД оцијенио као значајну и успјешну.

"Имали смо сусрете са петнаестак државника и кроз те сурете послали смо јасну поруку нашег европског пута, Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/ и свега што требамо да урадимо у БиХ да би се то реализовало, наше унутрашње стабилности, недјељивости државе", каже Човић.

Он је најавио посјету високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини у наредна два, те састанак са генералним секретаром НАТО-а у Бриселу 23. и 24. октобра.

"Порука је врло јасна - врата су нам широм отворена, али морамо коначно разумјети да кључне послове имају грађани БиХ, а кључни посао је показати добру вољу и политичку зрелост, а не подјеле и бављење самим собом и изборима годину и по дана пред изборе", навео је Човић.

Када је ријеч о изборима у Њемачкој, Човић је честитао канцелару Ангели Меркел на побједи.

"Њемачка политика и привреда остају мјера стабилности у цијелом свијету и нама један презначајан партнер. Ја ћу врло брзо позвати госпођу Меркел у службену посјету БиХ", додао је Човић.

Човић је данас заједно са амбасадорима десетак земаља и званичницима из БиХ у виноградима "Херцеговина вина" у Мостару учествовао у берби грожђа.

"Сретан сам да данас, на крају сезоне бербе, беремо грожђе заједно са дипломатама и да можемо да промовишемо Мостар и Херцеговину на најљепши начин, кроз нашу традицију", рекао је Човић и захвалио се на позиву "Херцеговина вину", које је организовало бербу за званичнике и дипломате.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана