Човић: Потребан нови Устав донесен без међународне заједнице

Срна
Човић: Потребан нови Устав донесен без међународне заједнице

Сарајево - Предсједник Хрватског народног сабора /ХНС/ БиХ Драган Човић изјавио је да БиХ треба нови, једноставнији устав, који би био договорен без мијешања међународне заједнице, а да на практичан начин уважава колективитете и специфичности земље.

Према његовим ријечима, нови устав треба јасно да дефинише шта је на нивоу БиХ, а шта на нивоу ентитета и кантона у Федерацији БиХ /ФиХ/, али се морају заштити и права свих грађана који се не дефинишу као припадници конститутивних народа.

“Треба нам функционална БиХ, рационално организована, уз заштиту свих елемената који су обухваћени и пресудом по апелацији жЉубићж. Увјерен сам да је могуће изнаћи такво рјешење које ће без проблема добити двотрећинску већину у Парламентарној скупштини БиХ”, истакао је Човић.

Подсјетивши да је на претходним изборима бошњачки народ бирао два члана Предсједништва БиХ, Човић је нагласио да док год постоје такве тежње, постојаће и страхови сва три конститутивна народа да могу бити преварени или прегласани по неким питањима.

“Морамо направити структуру која ће уважити оно што имамо у сличним земљама као што су Белгија, Швајцарска или нека друга вишенационална држава у ЕУ. Увјерен сам да се на том трагу, јачајући повјерење, може направити искорак у тражењу заједничких рјешења која ће задовољити потреба сва три народа у БиХ”, рекао је Човић за “Вечерњи лист”, издање за БиХ.

Говорећи о избору Владе ФБиХ, Човић је рекао да Хрвати још траже партнера са којим могу направити реформску агенду која ће до краја “вући” према ЕУ, те која ће садржавати све елементе интеграционих активности на нивоу ентитета, али и социјалне и економске стабилности.

“За нас је ту прва тачка изборно законодавство и када нађемо тог партнера, сигурно ћемо брже ићи на успостављање власти на нивоу Федерације”, истакао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана