Čović: Podrška strategiji UN za borbu protiv terorizma

Srna
Čović: Podrška strategiji UN za borbu protiv terorizma

Sarajevo - BiH pruža podršku punom ostvarivanju Strategije UN za borbu protiv terorizma, kao i aktivnostima Komiteta za borbu protiv terorizma, čije dosadašnje aktivnosti već daju rezultate na jačanju međudržavne saradnje i podizanju spremnosti pojedinih država članica u tom području, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u Njujorku.

Čović je, obraćajući se danas na Generalnoj debati zasjedanja Generalne skupštine UN, istakao da su terorizam i nasilni ekstremizam, bez ikakve sumnje, najozbiljniji izazov sa kojim se svijet danas suočava.

"BiH je članica Globalne koalicije za borbu protiv žIslamske državež koju predvodi SAD i koja je uspostavljena 2014. godine, te se svrstala u grupu zemalja koje pružaju materijalnu pomoć Vladi Iraka u ovoj borbi", napomenuo je Čović.

On je podsjetio da je BiH, kao predsjedavajuća Savjeta Evrope, vodila aktivnosti i akcije ove organizacije u borbi protiv terorizma, posebno na jačanju pravnog okvira, u skladu sa odredbama rezolucije Savjeta bezbjednosti.

"Značajan korak naprijed u borbi protiv terorizma je usvajanje Dodatnog protokola Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju terorizma od Odbora ministara Savjeta Evrope", rekao je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da UN nesporno predstavljaju garant kolektivne odgovornosti i bezbjednosti, prvenstveno većim korišćenjem potencijala preventivne diplomatije i medijacije, čvrstih i brižno planiranih mandata mirovnih operacija, kao i instrumenata za izgradnju trajnog mira.

On je istakao da BiH podržava sve aktivnosti i mirovne inicijative usmjerene ka prevenciji konflikata i daje aktivan doprinos kolektivnoj bezbjednosti na globalnom planu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da nije upitna opredijeljenost BiH za puno poštivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda jačanjem demokratije, multikulturalnog dijaloga i uvažavanjem nacionalnih, kulturnih i vjerskih različitosti.

Veliki značaj, naveo je Čović, BiH pridaje i regionalnoj saradnji, u okviru koje je u potpunosti predana izgradnji dobrosusjedskih odnosa na načelima prijateljstva i otvorenosti.

"Posljedice globalnih klimatskih promjena u BiH smo osjetili prošlogodišnjim razornim poplavama u kojima su brojni građani bili prisiljeni da napuste svoje domove", rekao je Čović.

On je napomenuo da BiH, kao i ostale zemlje članice UN, polaže nade u Konferenciju o klimatskim promjenama UN, koja će biti održana u Parizu u decembru.

"Svima nam je jasno da će se UN morati mijenjati, da bi i dalje bili u stanju odgovoriti na naše, sve kompleksnije, upite i očekivanja. Ova godišnjica je zbog tog razloga ujedno prilika za slavlje, za kritično sagledavanje, ali i reafirmaciju vrijednosti sadržanih u Povelji UN", rekao je Čović.

Zaključujući obraćanje, Čović je istakao da BiH ostaje u potpunosti predana najznačajnijim idealima slobode, dostojanstva i ekonomskog razvoja za svako živo biće na planeti, kako na vanjskom, tako i na unutarašnjem planu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana