Човић: Подршка имплементацији глобалне стратегије борбе против тероризма

Срна
Човић: Подршка имплементацији глобалне стратегије борбе против тероризма

Њујорк - Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић поручио је током обраћања на сједници Генералне скупштине УН у Њујорку да ће БиХ наставити да даје допринос пуној имплементацији Глобалне стратегије УН за борбу против тероризма, као и активностима Комитета за борбу против тероризма.

Човић је посебно поздравио напоре које у јачању антитерористичких капацитета УН предузима генерални секретар Антонио Гутерес, као и утемељење нове Канцеларије за борбу против тероризма.


Он је поручио да је БиХ спремна да континуирано јача сарадњу на регионалним, субрегионалном и међународном нивоу, посебно у подручјима прикупљања и размјене информација.

"Као чланица Глобалне коалиције за борбу против жИсламске државеж наставићемо помагати напоре Коалиције да се читаве људске заједнице ослободе и опораве од патњи и штете коју са собом носи жИсламска државаж и њена глобална мрежа", рекао је Човић.

Предсједавајући Предсједништва је истакао да се БиХ залаже за пуну имплементацију свих резолуција Савјета безбједности које за циљ имају да се лица која учествују у финансирању, планирању, припреми или извршењу терористичких дјела доведу пред лице правде.

"Тероризам је, несумњиво, највеће зло данашњег тренутка, у облицима и јачини да представља највећу пријетњу међународном миру и безбједности. Деструктивне силе увијек имају дубоке коријене и много различитих лица, али ниједно оправдање за њихово постојање", рекао је Човић.

Човић се заложио и за разоружавање и непролиферацију оружја за масовно уништавање, истичући да је то предуслов за глобални мир и безбједност којима сви теже.

"У том контексту, БиХ се придружује строгој осуди нуклеарних тестирања које је провела Народна Демократска Република Кореја. Такође, позивамо Народну Демократску Републику Кореју да, без одгађања, у цијелости и безусловно, приступи испуњењу својих обвеза према свим релевантним резолуцијама Савјета безбједности УН", рекао је он.

Човић је нагласио да БиХ данас чини све да убрза свој пут тамо гдје истински и припада, у окриље снажне европске породице чије вриједности дијели.

"Реформски и остали процеси које у ту сврху проводимо, нису увијек једноставни ни лагани, али их доживљавамо као јединствену шансу да убрзаним кораком постигнемо што већу усаглашеност нашег привредног, социјалног и институционалног степена развоја са оним што нас сутра очекује у Европској унији", додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана